eur:
388.66
usd:
360.77
bux:
68568.49
2024. május 6. hétfő Frida, Ivett

Új sebességrekordot állított fel a szuperszámítógép

K, a japán szuperszámítógép elérte a 10 petaflops teljesítményt, ezzel megdöntötte saját, idén nyáron beállított rekordját - jelentették be a gép fejlesztői szerdán.

A flopsban megadott szám takarja a komputer gyorsaságát, az általa másodpercenként elvégzett lebegőpontos műveletek (FLoating Point Operations Per Second) számát jelzi. A peta előtag a tíz tizenötödik hatványát jelenti a kilo, mega, giga és tera (rendre a harmadik, hatodik, kilencedik és tizenkettedik hatványok) után.

A számítógép a júniusi 8160 billió flops után most 10 510 billió flops sebességet ért el, ezzel továbbra is listavezető a világ szuperszámítógépeinek mezőnyében.

Az új világcsúcsot egy Seattle-ben november 12-től megrendezésre kerülő nemzetközi számítógéptudományi konferencián is bemutatják a japán fejlesztők.

A Riken elnevezésű japán állami kutatóintézet és a Fujitsu vállalat közös fejlesztésében létrehozott számítógép 88 000 központi feldolgozóegységet (CPU) tartalmaz. A rendszer végleges konfigurációja augusztusban készült el, jelenleg a programjain dolgoznak, hogy a tervek szerinti 2012. júniusi átadási, majd novemberi használatba vételi határidőt tartani tudják.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.07. kedd, 18:00
Resperger István ezredes
a Magyar Agrár-és Élettudományi Egyetem Szent-István Biztonságkutató Központ igazgatója
Nagyot ralizott az OTP!

Nagyot ralizott az OTP!

Ázsiában felemás hangulatban telt a kereskedés hétfő reggel, ezt követően Európában a múlt heti esés után szép pluszban zártak a tőzsdék, és Amerikában is az emelkedésé volt a főszerep. A hét első napján idehaza a külkereskedelmi adatokra volt érdemes figyelni, külföldön pedig nem várható nagyobb piacmozgató esemény. A magyar tőzsdén is kedvező hangulatban telt a kereskedés, elsősorban az OTP-nek köszönhetően.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×