eur:
389.49
usd:
361.89
bux:
68002.24
2024. május 4. szombat Flórián, Mónika

Ahol a gyermekhalálozás egyik vezető oka a szifilisz

A terhesség alatt elvégzett olcsó és egyszerű szifiliszteszt, majd a betegség kezelése megelőzné az emiatt bekövetkező újszülöttkori halálozások, valamint a halva születések több mint felét, azaz Afrikában évente mintegy 500 ezer halálesetet - állapították meg brit kutatók.

A The Lancet Infectious Diseases című orvosi folyóiratban megjelent tanulmány szerint sok szegény országban a gyermekhalálozás egyik vezető oka a szifilisz, ezért a szülés előtti szűrés és az anya kezelése az újszülöttkori és gyerekkori túlélés javításának egyik leginkább költséghatékony módja lenne.

Világszerte minden évben mintegy kétmillió várandós nő fertőzött szifilisszel, közülük 1,2 millian a magzatnak is átadják a fertőzést, aki ennek következtében már a méhen belül meghalhat, vagy kis súlyú koraszülött lehet. A szakértők becslése szerint évente mintegy egymillió baba hal meg veleszületett szifilisz következtében.

Mint Sarah Hawkes kutatásvezető, a University College London munkatársa elmondta: egy körülbelül 1-1,5 dollárba (200-300 forint) kerülő standard vérteszttel kiszűrhető lenne a szifilisz a várandós anyáknál, majd egy olcsó antibiotikummal, penicillinnel gyógyítható a betegség.

Hawkes és munkatársai tíz tanulmány adatait elemezték újra, melyekbe összesen 41 ezer várandós nőt vontak be. A tanulmányok eredménye azt mutatta, hogy a szifilisz terhesség alatti szűrése és kezelése 54 százalékkal csökkentette a perinatális halálozás - vetélés és halva születés - arányát.

A szifilisz gyógyítható betegség, amelyet a Treponema pallidum elnevezésű baktérium okoz. Szexuálisan átadható fertőzésről van szó, mely a magzatra is átkerülhet a terhesség alatt az anyáról. Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) becslése szerint évente 12 millió új szifiliszes eset van, a fejlődő országokban a várandós nők 3-15 százaléka fertőzött.

Címlapról ajánljuk
Cservák Csaba: a júniusi választás anyagilag is fontos lehet a pártoknak

Cservák Csaba: a júniusi választás anyagilag is fontos lehet a pártoknak

Anyagi szempontból is fontos az ellenzéki pártoknak, hogy jól szerepeljenek az idei európai parlamenti és önkormányzati választáson, mert azzal növelik az esélyüket arra, hogy 2026-ban, az országgyűlési választáson egy százaléknál jobb eredményt érjenek el, és állami támogatásban részesüljenek. Az InfoRádióban Cservák Csaba alkotmányjogász professzor beszélt arról, hogy az állam mikor és miért támogatja a választáson elinduló pártokat.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×