eur:
389.65
usd:
361.91
bux:
68002.24
2024. május 3. péntek Irma, Tímea

Egy gén dönti el, mennyire vagyunk adakozók

Ha hajlamosak vagyunk jót cselekedni másokkal, arról a génjeink tehetnek - német kutatók ugyanis felfedeztek egy úgynevezett altruizmusgént.

Parányi eltérés okolható azért, hogy egyesek kétszer annyi pénzt adnak ki jótékony célokra, mint mások. A Bonni Egyetem szakértői az úgynevezett COMT-gént vizsgálták meg tüzetesebben, amelynek két változata között csupán egyetlen építőelem különbség van. A gén egy olyan enzim kódolását tartalmazza, amely bizonyos hírvivőanyagokat bont le az agyban. Ezek legismertebbike a dopamin, köznyelven boldogsághormon.

Azoknak az embereknek az agya, akikben a gén egyik változata található meg, drasztikusan több dopamint bont le, mint a többieké. Ezek az alanyok az egyetem által elvégzett teszt során jóval adakozóbbaknak bizonyultak - derül ki a Social Cognitive & Affective Neuroscience című szaklapban megjelent írásból.

Az egyetem közlése szerint ez az első alkalmon, hogy sikerült összefüggést kimutatni egy bizonyos genetikai adottság és az önzetlen cselekedetek között. Igaz, már ikrekkel kapcsolatos kutatásokból is kiderült, hogy az altruisztikus viselkedés részben a géneknek is köszönhető. Az is ismert, hogy a dopamin állatok és emberek esetében is részt vesz a társas viselkedés szabályozásában.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
Kulcsfontosságú adat jött - Mutatjuk a tőzsdei reakciókat

Kulcsfontosságú adat jött - Mutatjuk a tőzsdei reakciókat

Határozott emelkedéssel zártak tegnap az amerikai tőzsdék, amelyet vegyes mozgások követtek Ázsiában. A tegnapi zárás után jelentett az Apple, amelynek sikerült megverni az elemzői várakozásokat és története legnagyobb sajátrészvény-vásárlását jelentette be, így az iPhone-gyártó árfolyama jelentős pluszban indította a mai napot. Délután fontos munkaerőpiaci adat érkezett az USA-ból, az amerikai foglalkoztatottak létszámának emelkedése messze elmaradt a várakozásoktól, és jócskán csökkent az előző hónaphoz képest áprilisban. A tőzsdék a nap első felében is a pozitív tartományban mozogtak, majd a munkaerőpiaci adat után begyorsult az emelkedés.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×