eur:
389.31
usd:
362.65
bux:
68123.99
2024. május 3. péntek Irma, Tímea

Háromszáz millió éves őslénycsontvázat találtak

Háromszáz millió éves őshüllő csontvázára bukkant egy nemzetközi kutatókból álló csoport a németországi Bromacker lelőhelyen.

A türingiai Tambach-Dietharz közelében talált 60 centiméteres lelet egy eddig ismeretlen őshüllőfajhoz tartozhat - mondta el Thomas Martens, a gothai múzeum paleontológusa. A kőbe ágyazott leletek időigényes preparálását a pittsburghi természettudományi múzeumban végzik az Egyesült Államokban.

A csontvázon kívül egy közeli homokkőbányában egy ismeretlen őshüllő csontvázmaradványának lenyomatait találták: húsz centiméteres hosszúságban láthatóak bordák és végtagok lenyomatai, a csontokból azonban már semmi sem maradt fenn. A leleteket a gothai múzeumban vizsgálják tovább.

Bromacker a kutatók szerint a perm (299-251 millió évvel ezelőtti) földtörténeti időszak legjelentősebb lelőhelyei közé tartozik. Az Egyesült Államokon kívül ezen a négyszáz négyzetméteres területen bukkantak először őshüllők nyomaira - mondta el Martens.

"A fosszíliák segítségével bepillantást nyerhetünk a Pangea őskontinens életközösségébe, amely csaknem háromszáz millió évvel ezelőtt meghatározta a Földet" - tette hozzá.

A türingiai őshüllők mintegy tízmillió évvel idősebbek, és sokkal kisebbek, mint amerikai fajtársaik: legfeljebb egy méter hosszúak voltak, míg a Sziklás-hegységben élő egykori rokonaik hosszúsága a négy métert is elérték. A nagy hátvitorlával, karmokkal és hosszú farokkal rendelkező őshüllőknek semmi közük nincs a dinoszauruszokhoz, amelyek kerek száz millió évvel később éltek a Földön.

Az 1974-ben felfedezett Bromacker lelőhelyen az évek során az első négylábú szárazföldi gerincesek 13, többnyire új fajának több mint negyven csontvázát találták meg.

Címlapról ajánljuk
Mikor lesz végeredmény? Hány képviselőt küldhetünk Brüsszelbe? – minden, amit tudni kell az EP-választásról

Mikor lesz végeredmény? Hány képviselőt küldhetünk Brüsszelbe? – minden, amit tudni kell az EP-választásról

Olaszországban csak 23 órakor zárnak majd be szavazókörök a június 9-ei európai parlamenti választáson, ezért addig egyetlen országban – így Magyarországon – sem hozzák nyilvánosságra a voksolás hivatalos eredményét. Június 6. és 9. között összesen 370 millió európai választópolgár döntheti el, hogy kik legyenek az Európai Parlament tagjai a következő öt évben.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.03. péntek, 18:00
Bakondi György
a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója, a Stratégiai Tanácsadó Testület tagja
A kormánydöntések nehéz öröksége feszíti a magyar gazdaságot

A kormánydöntések nehéz öröksége feszíti a magyar gazdaságot

A külkereskedelmi egyenleg tavalyi javulását nagyjából azonos mértékben határozta meg két tényező: egyszerre estek be a 2022-es rekordszintekről az energiahordozók árai, valamint a magas infláció miatt beszakadó lakossági fogyasztás miatt csökkent az import. A kormányzat egyes intézkedései – például az ársapkák – ráadásul fenntartották a cserearány-romlás egyensúlyromboló hatását, a gazdaság középtávon meg is fizeti ennek árát magasabb államadósság és finanszírozási költségek formájában, ami végül alacsonyabb növekedési potenciállal jár együtt – derül ki az Európai Bizottság egyensúlytalansági jelentésének egyik elemzéséből.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×