eur:
389.28
usd:
361.63
bux:
67932.93
2024. május 3. péntek Irma, Tímea

Túl meleg van idén a NASA kutatóintézete szerint

Az eddigi hónapok rekordmelege miatt 2010 lehet a legforróbb év az időjárási feljegyzések kezdete óta - közölte a klímaváltozási elemzéseket is végző amerikai Goddard Intézet.

A NASA, az amerikai űrhajózási hivatal intézetének kutatói szerint a január és július között a földfelszínen mért hőmérséklet szintje 0,69 Celsius fokkal volt a hosszú távon érvényesülő átlag felett. Ez az érték felülmúlja az eddigi legmelegebb évben, 2005-ben mértet is: akkor az évnek ugyanebben a szakaszában 0,61 Celsius fokkal haladta meg az átlagot a hőmérséklet.

A január és július közötti eddigi átlagrekord 1998-ból származik, akkor 0,63 Celsius fokkal melegedett az átlagos fölé a hőmérséklet.

Elsősorban az Egyesült Államokat és Kelet-Európát kínozza hetek óta a hőhullám. Az intézet számításai alapján Kelet-Európában júliusban a megszokotthoz képest öt fokkal többet mértek.

Az északi féltekén júliusban mért hőmérséklet a legmagasabb az időjárási adatok rögzítése óta, 0,86 Celsius fokkal volt az átlag felett. Az egész Földre kiterjedően a júliusi átlaghőmérséklet 0,55 fokkal haladta meg a hosszú távút, így a mostani az eddig mért harmadik legmelegebb július.

A tudományos módszerekkel történő hőmérsékletmérések a tizenkilencedik század végén kezdődtek.

Címlapról ajánljuk
Készül a német költségvetés, ami válságba lökheti a koalíciót

Készül a német költségvetés, ami válságba lökheti a koalíciót

Május második napjáig adott határidőt a német pénzügyminiszter a minisztériumoknak a jövő évi költségvetés tervezetére vonatkozó kívánságaik előterjesztéséhez. A szabad demokrata Christian Lindner ugyanakkor már korábban utalt arra, hogy a fő "kívánságot" a szigorú megtakarítások jelentik. Ugyanakkor mindhárom koalíciós párt, a szociáldemokrata SPD, a Zöldek Pártja és a miniszter pártja, a liberális FDP is ragaszkodik ahhoz, hogy az általuk képviselt "vörös vonalakat" nem lehet átlépni.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.03. péntek, 18:00
Bakondi György
a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója, a Stratégiai Tanácsadó Testület tagja
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×