eur:
389.17
usd:
361.71
bux:
68882.55
2024. május 7. kedd Gizella

Így hosszabbítja meg az életet a vörösborban lévő francia paradoxon

Jó hír: tudósok állítják, hogy aki vörösbort iszik, annak hosszabb és egészségesebb élete lesz. Az anyag ugyanis, amelyre amerikai kutatók a kékszőlő héjában bukkantak, segít megvédeni a testet az öregedéstől. Megállapították, hogy a resveratrol csökkenti az olyan gyulladásos betegségek kialakulásának kockázatát is, amelyek szívbajt, szélütést vagy cukorbetegséget okoznak - tudatta a Daily Telegraph.

Azt már eddig is bizonyították, hogy a kékszőlő héjában található resveratrol meghosszabbította az élesztőgombák és olyan állatok élettartamát, mint a földigiliszta és a bormuslinca.

A New York-i Buffalo Egyetem kutatói most közzétett tanulmányukban azt írják, hogy meg akarták vizsgálni azt is, miként hat a resveratrol az emberekre.

Megállapították, hogy a szőlőhéjból kivont anyag az emberi szervezetbe juttatva csökkenti a 2-es típusú (nem inzulinfüggő) diabétesz, a szív- és érrendszeri betegségek és az agyvérzés kockázatát, ráadásul lassítja az öregedést.

Dr. Dandona kutatócsoportja a kísérletet húsz résztvevővel végezte el. Az önkéntesek egyik fele olyan táplálék-kiegészítőt kapott, amely 40 milligramm resveratrol kivonatot tartalmazott, a többiek viszont hatóanyag nélküli tablettát szedtek.

Hat héten keresztül napi egy pirulát ettek meg a kísérletben szereplők, közben vérmintát vettek tőlük az első a harmadik és a hatodik hét után.

A leletek kimutatták, hogy a resveratrol gátolta azoknak a molekuláknak a működését, amelyek gyulladást okoznak a szervezetben, valamint csökkentette az inzulintermelést akadályozó sejtek hatását, megelőzve ezzel a cukorbetegség kialakulását.

Azoknak a pácienseknek a vérében semmilyen változást nem tapasztaltak a fenti mutatóknál, akik placebót szedtek.

Habárár az eredmények ígéretesek, még több vizsgálatot kell elvégezni ahhoz, hogy egyértelműen bizonyítsák: a kísérletekhez használt resveratrol kivonat felelős a gyulladáscsökkentő hatásokért - hívta fel a figyelmet Dr. Dandona.

Címlapról ajánljuk
Salát Gergely: Hszi Csin-ping látogatása Magyarország Kína melletti markáns kiállását is jutalmazza

Aréna
Salát Gergely: Hszi Csin-ping látogatása Magyarország Kína melletti markáns kiállását is jutalmazza

A kínaiak a fő világpolitikai stratégiája most a saját mozgástér bővítése, és a jövőben a többpólusú világrend kialakítása – mondta Salát Gergely, a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa. Az InfoRádió Aréna című műsorában beszélt a kínai elnök látogatásának jelentőségéről, a pekingi diplomácia módszereiről, a küldöttség összetételéről és az orosz–kínai viszonyról is.

Horváth Péter a matematikaérettségiről: nagyon korrekt volt a feladatsor

A korábbi évekhez képest könnyebbnek mondható az idei matematikaérettségi – vélekedett az InfoRádióban Horváth Péter matematikatanár, a Nemzeti Pedagógus Kar elnöke. Saját tanítványain is azt látta, hogy a felkészült diákokat nem érhette komolyabb meglepetés.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.08. szerda, 18:00
Mráz Ágoston Sámuel a Nézőpont Intézet vezetője
Závecz Tibor a Závecz Research Piac- és Társadalomkutató Intézet ügyvezetője
Csapást szenvedett az orosz logisztika, beiktatták Vlagyimir Putyint - Híreink az ukrajnai háborúról kedden

Csapást szenvedett az orosz logisztika, beiktatták Vlagyimir Putyint - Híreink az ukrajnai háborúról kedden

24 óra alatt két települést is elfoglalt az orosz hadsereg Ukrajnában, egyet a harkivi Kupjanszk mellett, egyet a donyecki Avgyijivkától nyugatra. Oroszország kormánya tegnap bejelentette, hogy gyakorlatot tartanak az orosz harcászati csapásmérő erők. Az Egyesült Államok felpörgette az ATACMS típusú nagy hatótávolságú rakéták gyártását, melyből várhatóan Ukrajna is nagy mennyiséggel kap majd. Ma iktatták be Vlagyimir Putyin orosz elnököt újabb hat évre. Két orosz ügynök merényletet tervezett Volodimir Zelenszkij ukrán elnök ellen. Cikkünk folyamatosan frissül az orosz-ukrán háború eseményeivel.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×