eur:
389.49
usd:
361.89
bux:
68002.24
2024. május 5. vasárnap Adrián, Györgyi

Egyre nagyobb a halálzóna a Mexikói-öbölben

Minden eddigi csúcsot megdöntött a Mexikói-öbölben lévő halálzóna nagysága: az oxigént alig tartalmazó vízben algákon kívül semmilyen élőlény nem marad életben, a halak és a tengeri emlősök más tengeri területre menekülnek. A kutatók egyelőre nem tudják eldönteni, hogy az áprilisban elsüllyedt fúrótoronyból ömlő olaj hozzájárult-e a halálzóna területének növekedéséhez.

A korábbi 16-17 ezer négyzetkilométerről több mint 20 ezer négyzetkilométeresre nőtt a halálzóna a Mexikói-öbölben a szakemberek szerint. Az oxigénmentes víz kialakulását az öbölbe ömlő folyók által szállított hatalmas tápanyagmennyiség okozza: ez ugyanis gyorsítja az algák szaporodását, amelyek bomlásuk közben kivonják az oxigént a vízből. A kutatók az elmúlt években többször is felhívták arra a figyelmet, hogy a Mississippi manapság ötvenszer annyi tápanyagot szállít, mint ötven éve, vagyis a halálzóna a jövőben még nagyobbá válik majd.

Sokan a halott vizet teszik felelőssé a cápatámadásokért is, a ragadozók ugyanis - más tengeri élőlényekkel együtt - kénytelenek elhagyni a hatalmas élettelen területet, mert az oxigénmentes vízben azonnal elpusztulnának. Az ENSZ többször is arra figyelmeztette a tengerparti országokat, hogy egyre több halálzóna alakul ki a Földön, elsősorban az intenzív mezőgazdaság miatt. Az algavirágzás a halászattal foglalkozó lakosok megélhetését is veszélybe sodorja, ugyanis megtizedelheti a halak állományát.

A michigani egyetem ökológiatanára, Donald Scavia szerint a British Petrol áprilisban elsüllyedt fúrótornyából ömlő olaj is hozzájárul a halálzóna területének növekedéséhez - igaz, ezt még nem bizonyították, az olaj ugyanis meg is akadályozhatja az algák szaporodását.

Címlapról ajánljuk

Sós Csaba: itt még komoly ütközések lesznek

Még bő 50 napig szerezhetnek indulási jogot az úszók a párizsi olimpiára. Sós Csaba szövetségi kapitány több számban is nagy csatát vár a lehetséges magyar indulók között, ugyanis számonként és nemzetenként legfeljebb ketten indulhatnak az olimpián. Arról is beszélt, hogy a 15 éves Jackl Vivien nemzetközi szintű klasszis lesz a következő időszakban.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×