eur:
389.49
usd:
361.89
bux:
68002.24
2024. május 3. péntek Irma, Tímea

Az alkohol tényleg gyorsan a fejbe száll

Mindössze hat perc kell ahhoz, hogy az alkohol a fejünkbe szálljon - derült ki német kutatók vizsgálatából.

A Heidelbergi Egyetem kutatói azt találták, hogy három pohár sör vagy két pohár bor mennyiségének megfelelő alkohol elfogyasztása után hat perccel már változások figyelhetőek meg az agysejtekben.

Vizsgálatukba nyolc férfit és hét nőt vontak be, akiknek egy 90 centis szívószálon keresztül meghatározott mennyiségű alkoholt kellett meginniuk MRI készülék alatt feküdve. A kutatók célja az volt, hogy az önkéntesek véralkoholszintje elérje az 0,5-0,6 ezreléket, vagyis azt a szintet, amely már befolyásolja a vezetést, de még nem okoz súlyos mérgezést.

Az MRI készülék segítségével a kutatók figyelemmel kísérhették, hogy az alkohol milyen elváltozást okoz az agyszövet szerkezetében. Dr. Armin Biller, a kórház neurológusa elmondta: a vizsgálat során kiderült, hogy azoknak a vegyi anyagoknak a mennyisége, amelyek normál esetben megvédik az agysejteket, az alkoholfogyasztás következtében lecsökken.

A Journal of Cerebral Blood Flow and Metabolism című folyóiratban megjelent tanulmány szerint a vizsgálat azt is bebizonyította, hogy a férfiak és a nők agya hasonlóan reagál az alkoholra, amelynek káros hatása ugyan rövid életű, de ahogy növekszik a mennyiség, egyre több időbe telik az agysejtek regenerálódása.

Címlapról ajánljuk
Cservák Csaba: a júniusi választás anyagilag is fontos lehet a pártoknak

Cservák Csaba: a júniusi választás anyagilag is fontos lehet a pártoknak

Anyagi szempontból is fontos az ellenzéki pártoknak, hogy jól szerepeljenek az idei európai parlamenti és önkormányzati választáson, mert azzal növelik az esélyüket arra, hogy 2026-ban, az országgyűlési választáson egy százaléknál jobb eredményt érjenek el, és állami támogatásban részesüljenek. Az InfoRádióban Cservák Csaba alkotmányjogász professzor beszélt arról, hogy az állam mikor és miért támogatja a választáson elinduló pártokat.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
Kulcsfontosságú adat jött - Mutatjuk a tőzsdei reakciókat

Kulcsfontosságú adat jött - Mutatjuk a tőzsdei reakciókat

Határozott emelkedéssel zártak tegnap az amerikai tőzsdék, amelyet vegyes mozgások követtek Ázsiában. A tegnapi zárás után jelentett az Apple, amelynek sikerült megverni az elemzői várakozásokat és története legnagyobb sajátrészvény-vásárlását jelentette be, így az iPhone-gyártó árfolyama jelentős pluszban indította a mai napot. Délután fontos munkaerőpiaci adat érkezett az USA-ból, az amerikai foglalkoztatottak létszámának emelkedése messze elmaradt a várakozásoktól, és jócskán csökkent az előző hónaphoz képest áprilisban. A tőzsdék a nap első felében is a pozitív tartományban mozogtak, majd a munkaerőpiaci adat után begyorsult az emelkedés.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×