eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 27. szombat Zita

Új remény a cukorbetegek számára

Nemcsak jól lehet kezelni a cukorbetegséget, hanem - állatkísérletek alapján - lassítani lehet a betegség előrehaladását azzal az új hatóanyaggal, amelyet most vezetnek be Magyarországon - jelentette be a Magyar Diabétesz Társaság. Jermendy György diabetológus, a társaság vezetőségi tagja hozzátette: az Országos Egészségbiztosítási Pénztár máris támogatja az új hatóanyagot, amely nem folyamatosan hat a szervezetben, hanem csak akkor, amikor a vércukorszint éppen magas.

A cukorbetegek többsége, nagyjából kilencven százalékuk az elsősorban felnőtt- és idős korban kezdődő kettes típusú diabéteszben szenvednek. A Magyar Diabétesz Társaság vezetőségi tagja az InfoRádiónak nyilatkozva elmondta: a kezelés az úgynevezett életmódterápia mellett gyógyszerekkel történik.

Jermendy Gyögy elmondta: a gyógyszeres kezelés az inzulinérzékenység elvesztésének kiküszöbölését és a hasnyálmirigy inzulintermelő apparátusának csökkent működésének korrigálását célozza meg.

Előnye, hogy akkor hat, amikor a vércukor szintje magas, de amikor normális, vagyis élettani szintre csökken, akkor a készítmény hatása felfüggesztődik, így nem csökken le a vércukor drasztikusan, és nem okoz kellemetlen panaszokat a betegnek.

Az új szer lassítani képes a cukorbetegség során felmerülő béta sejtek pusztulását is, és tartós szedése során sem nő a beteg testsúlya - sorolja az új hatóanyag további előnyeit Jermendy György, aki azonban hangsúlyozta: a szer nem váltja ki az inzulinkezelést, de annak szükségességét a kettes típusú betegek esetében időben kitolhatja.

Hanganyag: Torda Júlia

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Polgár Csaba: a megelőzés, a szűrések és a daganatellenes oltások is nagyon fontosak

Polgár Csaba: a megelőzés, a szűrések és a daganatellenes oltások is nagyon fontosak

A koronavírus-járvány utóhatásaként sokkal kevesebben járnak szűrővizsgálatokra, mint a pandémia előtt, ezért átfogó kampányra lenne szükség, hiszen a népbetegségek megelőzhetők - mondta az InfoRádióban az Országos Onkológiai Intézet főigazgatója. Polgár Csaba professzor kardiológus és gyermekgyógyász kollégáival együtt több vidéki fórumon tart előadást erről.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×