eur:
388.58
usd:
360.89
bux:
0
2024. május 7. kedd Gizella

Így dolgoznak a magyar helyszínelők

A cserbenhagyásos gázolásnál sok minden kiolvasható az üvegszilánkokból, egy lövésnél pedig a lőpornyomok mikroszkopikus elemzése adhat információkat. De akár az áldozat ruháján lévő virágpor is árulkodó lehet - mondta az InfoRádióban Sótonyi Péter igazságügyi orvosszakértő, akinek munkáját Széchenyi-díjjal ismerték el.

Nemcsak a bűnesetek feltárásához, hanem a hirtelen szívhalál megelőzéséhez, az alkohol- és kábítószer-problémák esetén is felbecsülhetetlen segítséget nyújt a hatóságoknak, illetve az orvosoknak az igazságügyi orvostan, amely az elmúlt években robbanásszerű fejődésen ment keresztül - erről beszélt a Semmelweis Egyetem professzora, az Országos Igazságügyi Orvostani Intézet igazgatója. Sótonyi Péter akadémikus munkáját március 15-én Széchenyi-díjjal ismerték el.

Az igazságügyi orvostan hatalmas fejlődésen ment keresztül az elmúlt években - mutatott rá a Semmelweis Egyetem professzora az InfoRádióban. A genetikai vizsgálatok ma már lehetővé teszik, hogy egy cigarettán lévő nyálmintából megállapítsuk, ki szívta el azt. Egy hajszálból megállapítható, hogy az emberi vagy állati eredetű, a hajhagymából pedig már a keresett ember is beazonosítható.

Manapság már a lehető legkisebb anyagmintát is hasznosítani tudják a szakértők - mutatott rá Sótonyi Péter, hozzátéve: nagy segítség a pásztázó elektronmikroszkópia, amely a felületeknek egy egész különleges világát adja. Segítségével nemcsak a felületek szerkezettani tulajdonságai vizsgálhatók, hanem egy röntgensugaras analízismódszerrel a mennyiségi és minőségi összetétel is.

Ez lehetővé teszi olyan apró biológiai anyagok vizsgálatát, mint a pollenszemek. Ezeknek óriási szerepük van a bizonyításban, hiszen a virágpollenek különböző virágzási időszakokban jelennek meg, és felfedezhetők az áldozatok holttestén, ruháján is.

Ugyanígy megfigyelhetők például a lőporszemcsék, a lövési sérülések során. Ebből megállapítható például a lőfegyver típusa - mutatott rá a szakember. De cserbenhagyásos gázolásnál érdemes vizsgálni a gázoló járműről lepattanó üvegmaradványokat, mert az sokféle információt adhat.

Az igazságügyi orvostan azonban Sótonyi Péter szavai szerint nem csak a nyomozóknak ad segítséget, hanem az orvostudománynak is. A hirtelen szívhalál kutatásához például nagyban hozzájárul, hiszen minden ilyen esetet megvizsgál.

De mint azt a szakember elmondta, az igazságügyi orvostan nemcsak a halottakkal, hanem élő emberekkel is foglalkozik, és az élet rengeteg problémát hoz, aminek a tudományos hátterét, megoldására javaslatot az igazságügyi orvostan, igazságügyi orvosszakértők tesznek.

Hanganyag: Torda Júlia

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.07. kedd, 18:00
Resperger István ezredes
a Magyar Agrár-és Élettudományi Egyetem Szent-István Biztonságkutató Központ igazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×