eur:
388.94
usd:
363.4
bux:
68124.38
2024. május 2. csütörtök Zsigmond

A világ leggyorsabb számítógépét készíti az IBM

Alig fél éve, hogy üzembe helyezte a világ leggyorsabb számítógépét Minnesotában, az IBM most készít egy még gyorsabbat. A Sequoia 3422 négyzetmétert foglal el az erőműtelepen, ami működteti.

Hét hónappal azután, hogy az IBM megalkotta a világ leggyorsabb számítógépét, most megdöntve saját rekordját, készített egy még gyorsabbat. A szupergép neve Sequoia, és 2011-ben tervezik munkába állítani az amerikai energetikai minisztériumhoz tartozó Lawrence Livermore Nemzeti Laboratóriumban.

A Sequoia kétmillió laptop kapacitásával ér fel, másodpercenként húsz petaflopos sebességgel működik majd - júniusban munkába állt elődje csak egy petafloppal "döcögött". A flops ebben az esetben annyit jelent: FLoating point Operations Per Second ('lebegőpontos műveletek másodpercenként').

A flopsszal a számítógépek teljesítményét fejezik ki, különösen azokon a tudományos területeken, ahol gyakori a lebegőpontos műveletek használata. A petaflops egybilliárd, azaz tíz a tizenötödiken számú műveletet jelent másodpercenként.

A Sequoiát és isdősebb rokonát, a Downt a minnesotai Rochesterben építették föl nukleáris szimulációk céljára. A Sequoia "zabálja" az áramot: 3422 négyzetméteren sorakoznak hűtőnagyságú tápegységei.

Címlapról ajánljuk
Grád Ottó: a nagyobb árcsökkenésre a gázolajnál lehet majd számítani

Grád Ottó: a nagyobb árcsökkenésre a gázolajnál lehet majd számítani

Hétfőn 10 forinttal csökkentette az üzemanyagok árát a Mol, szombattól egy rendkívüli változással még tovább csökkennek az árak itthon. A Magyar Ásványolaj Szövetség főtitkára szerint ez a bejelentés új helyzetet teremt a kiskereskedelmi piacon. A változáshoz valamilyen mértékben várhatóan minden töltőállomás alkalmazkodik majd és árakat csökkent - mondta az InfoRádiónak Grád Ottó.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.02. csütörtök, 18:00
Könnyid László
a Magyar Turisztikai Ügynökség főigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×