eur:
389.13
usd:
361.78
bux:
68882.55
2024. május 8. szerda Mihály

Két új lehetséges dinoszaurusz fajt fedeztek fel a Szaharában

Két, valószínűleg új dinoszaurusz fajt fedeztek fel egy szaharai expedíció során - adta hírül a Portsmouthi Egyetem, amely szerint az utóbbi ötven évben Afrikában talált legizgalmasabb őslénytani leletek egyikére bukkantak.

Egy eddig ismeretlen szauropoduszról - egy hatalmas méretű növényevő dinoszauruszról - és egy új pteroszauruszfajról van szó. Az utóbbi az a hüllőfaj, amelyik megtanult repülni. Ezek az élőlények 100 millió évvel ezelőtt élhettek.

A megkövült maradványokat a brit Portsmouthi Egyetem, a dublini University College és a casablancai II. Hasszán Egyetem közös kutatócsoportja találta meg Marokkó délkeleti részén, az algériai határ közelében. A kutatók kiemelték, hogy nagyon ritkán fedeznek fel ilyen jellegű maradványokat. A pteroszaurusz csőrének egy nagyobb darabja, illetve a szauropodusz egyik, méteres hosszúságú csontja került felszínre.

David Martill, a Portsmouthi Egyetem paleontológusa hangsúlyozta, hogy ezen a területen nagyon ritkák a növényevő állatok, ezért a lelet különösen értékes.

Az ásatások 1984-ben kezdődtek. Az őslénykutatók viszontagságokkal teli útjuk során egy hónapot töltöttek a sivatagban, és mintegy 8 ezer kilométert jártak be. A Ziz-folyó áradása miatt négy napig az Atlasz-hegységben rekedtek. Miután megtalálták a szauropodusz csontját, öt napjukba került, hogy kiássák és egy fataligán lehozzák a hegyekből. A csont súlya alatt a járgány folyton belesüppedt a homokba.

A csontokat Dublinban fogják tanulmányozni, majd Marokkóban, egy természettudományi múzeumban állítják ki.

Címlapról ajánljuk

Salát Gergely: Hszi Csin-ping látogatása Magyarország Kína melletti markáns kiállását is jutalmazza

A kínaiak a fő világpolitikai stratégiája most a saját mozgástér bővítése, és a jövőben a többpólusú világrend kialakítása – mondta Salát Gergely, a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa. Az InfoRádió Aréna című műsorában beszélt a kínai elnök látogatásának jelentőségéről, a pekingi diplomácia módszereiről, a küldöttség összetételéről és az orosz–kínai viszonyról is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.08. szerda, 18:00
Mráz Ágoston Sámuel a Nézőpont Intézet vezetője
Závecz Tibor a Závecz Research Piac- és Társadalomkutató Intézet ügyvezetője
Megmaradt az ötnapos tőzsdei győzelmi sorozat a tengerentúlon

Megmaradt az ötnapos tőzsdei győzelmi sorozat a tengerentúlon

Gazdasági adatok tekintetében ma Németországból érkeztek fontos számok az ipar kilátásaival kapcsolatban, ezen kívül megjött az európai kiskereskedelmi adat is, illetve a hazai kiskereskedelmi számok is. Tegnap kimondottan jó hangulatban zajlott a kereskedés a tőzsdéken, nagyot tudott a hazai piacon ralizni az OTP. A magyar tőzsdén a Richter volt a legjobban teljesítő nagypapír, emellett pedig kitartott a tegnapi széleskörű optimizmus a piacokon, a vezető európai részvényindexek ezúttal is határozott pluszban álltak meg, míg Amerikában óvatos emelkedést láthattunk.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×