eur:
389.74
usd:
363.62
bux:
0
2024. május 2. csütörtök Zsigmond

Nézze meg a világ legmélyebben élő halait!

Filmre vették a világ talán legmélyebben élő halait brit és japán tudósok. A szakértők sokáig azt gondolták, hogy ezek a teremtmények magányosak és takarékoskodnak energiájukkal, ám kiderült, hogy csoportokban élnek és éppúgy cikáznak a vízben, mint a felszínhez közelebb élő társaik.

Soha ilyen mélységben nem készítettek még felvételt halakról: most az Aberdeeni és a Tokiói Egyetem kutatóinak sikerült lefilmezniük a csaknem nyolc kilométerrel Csendes-óceán felszíne alatt élő kopoltyúsokat.

A szakértők azt gondolták, hogy az ilyen mélységben élő halak lomhák és magányosak, létük folyamatos küzdelem a táplálékban szegény környezetben, ám a felvételek ennek ellenkezőjéről tanúskodnak.

"A felvételeken halcsoportok láthatók, az egyedek társaságkedvelők és aktívak, talán egy család tagjai lehetnek, apró rákokkal táplálkoznak, úgy, hogy a világ legkegyetlenebb körülményei között élnek" - mondta Monty Priede professzor, az Aberdeeni Egyetem óceánkutató részlegének vezetője.

"Eddig csupán múzeumokban láthattunk az ilyen mélységben élő halak aszott testét, most pedig már azt is tudjuk, hogyan mozognak, mit csinálnak. Ezután a csigahal elnevezés teljesen helytelennek tűnik" - tette hozzá a professzor.

A csigahalak néhány faja a sekélyebb vizekben is megél, a mélytengeriek csak a felszín alatt öt és fél kilométerrel jelennek meg. Ott már teljes a sötétség, csaknem fagy, és hatalmas a nyomás.

A kutatók a felvételek elkészítéséhez egy speciális berendezést küldtek az óceán mélyére, amelyet kifejezetten erre a küldetésre építettek. Az eszköz öt óra alatt érte el azt a mélysége, ahol a videókat rögzítette.

Címlapról ajánljuk

Dobrev Klára a Ligetben: "fogd be a szádat, magyar dolgozó, mert különben kirúgunk, ezt üzeni Orbán Viktor kormánya"

Európai fizetéseket, európai nyugdíjat, európai egészségügyet, európai béreket sürgetett a Demokratikus Koalíció, az MSZP és a Párbeszéd európai parlamenti (EP-) listavezetője szerdán Budapesten. Dobrev Klára közölte, erős Európát akar, amely minden magyarra tud vigyázni, akkor is, ha a kormánnyal szemben kell megvédenie őket.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.02. csütörtök, 18:00
Könnyid László
a Magyar Turisztikai Ügynökség főigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×