eur:
388.83
usd:
361.98
bux:
68882.55
2024. május 8. szerda Mihály

Tudományos bizonyítékot keresnek arra, van-e élet a halál után

Milyen érzés a halál - erre a kérdésre keresik a választ brit és amerikai orvosok, akik hároméves vizsgálatot kezdenek olyan betegek körében, akiket szívroham vagy agyhalál után hoztak vissza az életbe.

A következő három évben 25 brit és amerikai kórház orvosai fognak alaposan kifaggatni 1500, a halálból visszahozott pácienst. Azt szeretnék megtudni tőlük, volt-e halálközeli élményük.

A halálból visszatértek közül sokan számolnak be arról, hogy alagutat vagy nagy fényességet láttak, mások a testükből "kilépve", a plafon közelében lebegve figyelték, hogyan próbálják visszahozni őket az életbe az orvosok.

A kutatás a Southamptoni Egyetem koordinálja, és Sam Parnia vezeti majd. "Ha be tudjuk bizonyítani, hogy az ember tudata megmarad az után is, hogy az agy 'kikapcsol', akkor kénytelenek leszünk foglalkozni azzal a lehetőséggel, hogy a tudat önálló valami" - hangsúlyozta Parnia.

Az orvos elmondta, hogy a tudományos bizonyítás érdekében a kutatásban résztvevő kórházak szóba jöhető helyiségeiben különleges polcrendszert építenek, amelyeknek a tetejére képeket raknak - ezeket azonban csak a plafonról lehet látni.

Ha a "testükből kilépett", a halálból visszatérő páciensek a beszámolójukban említést tesznek ezekről a képekről, akkor az élmény bizonyított. "Ha senki nem látja közülük a képeket, akkor bebizonyosodik, hogy a halálközeli élmény csak illúzió, hamis emlék" - magyarázta Parnia, aki egy sürgősségi osztályon dolgozik, így saját tapasztalataiból tudja, hogy a tudomány nem foglalkozik kellőképpen a halálközeli élményekkel.

"A közhiedelemmel ellentétben a halál nem egyetlen pillanat alatt következik be, hanem egy folyamat végén, amely azzal kezdődik, hogy megáll a szív, leáll a tüdő és az agy abbahagyja a működést - ezt hívják orvosi szakkifejezéssel szívleállásnak" - mondta az orvos.

A szívleállás után azonban a sürgősségi osztályokon még folytatják a harcot a beteg életéért - akár egy óránál is tovább. Ekkor még előfordulhat, hogy sikerül visszahozniuk a beteget az életbe.

"Amit a betegek ezalatt tapasztalnak, az fantasztikus lehetőséget ad arra, hogy megértsük, mi vár valamennyiünkre, amikor meghalunk" - állítja Sam Parnia.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.08. szerda, 18:00
Mráz Ágoston Sámuel a Nézőpont Intézet vezetője
Závecz Tibor a Závecz Research Piac- és Társadalomkutató Intézet ügyvezetője
Példátlan, ami a magyar munkahelyeken zajlik: két kőkemény generációs kihívással nézünk szembe

Példátlan, ami a magyar munkahelyeken zajlik: két kőkemény generációs kihívással nézünk szembe

"A fiatalokat nem lehet egy eszközzel „megszerelni”, hogy ugyanúgy viselkedjenek, meg akarjanak halni a munkában, mint mi. Erre nincs eszköz, hanem csak szemüveg" - mondja Steigervald Krisztián generációkutató. Globális kultúraváltás történt: megváltozott a munkához való hozzáállás, és különösen a munkára való nevelés szokásai. A generációk közötti különbségek begyűrűznek a munkahelyekre, ráadásul a generáció-menedzsment egyszerre két nehéz feladattal néz szembe: a 30 év alattiak és az 55 év felettiek integrálásával. Az IT-szektorban, a technológiai váltásban is megfigyelhető, hogy a különböző érettségi szintű technológiák ugyanúgy, ahogy a társadalmi generációk, a mai napig egymással párhuzamosan élnek - teszi hozzá Mádi Gábor, a Shiwaforce CIO-ja. A témával június 11-ei Financial IT konferenciánkon is foglalkozunk. Részletek és regisztráció itt!

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×