eur:
389.26
usd:
362.99
bux:
68123.99
2024. május 3. péntek Irma, Tímea

A robot, aki lélegzik, és dobog a szíve - képekkel!

Tudósok kifejlesztettek egy olyan robotot, ami képes érzelmileg reagálni arra, ahogyan bánnak vele: megnyugszik, ha kedvesek vele, megrándul, ha rákiabálnak. A "Szívrobot" a londoni Tudományos Múzeum sztárja.

"Szívrobotnak" dobog a szíve, hasán látszik, hogy lélegzik, a szenzorai pedig reagálnak a mozdulatokra, a hangra és az érintésre. Ha megöleljük őt szinte magába szívja a szeretetet: végtagjai elernyednek, szemhéjai lecsukódnak, lélegzete megnyugszik, szívverése lelassul.

De ha valaki megrázza vagy rákiált, nyugtalan lesz. Meghátrál, összeszorítja kezeit, lélegzete és szívverése felgyorsul, szemei nagyra nyílnak.

Az érző robotot a bristoli egyetem tudósai "hozták világra". A robot megtervezésével az volt a céljuk, hogy megfigyeljék: hogyan reagálnak az emberek egy olyan gépre, ami képes kimutatni érzelmeit.

"Szívrobot, akinek mérete egy kisebb gyerekéhez hasonlítható, olyan, mint ET és a Gyűrűk urából ismert Gollum kereszteződése" - mondta Holly Cave, aki részt vett a londoni Tudományos Múzeum robotkiállításának megszervezésében. Ezen az eseményen találkozhattak először az érdeklődők "Szívrobottal".

A szervező elmondta azt is: a szerkezet félig robot, félig baba, és a gyerekek különböző módon reagálnak rá: valaki meg akarja őt ölelni, és úgy gondoskodna róla, mint egy babáról, valaki azonban inkább megijesztené.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.03. péntek, 18:00
Bakondi György
a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója, a Stratégiai Tanácsadó Testület tagja
Szép pluszban zárt Amerika

Szép pluszban zárt Amerika

Vegyes mozgásokat láttunk ma a nemzetközi részvénypiacokon, Európában a befektetők a Fed tegnapi üzeneteit emésztették, miközben tovább dübörgött a gyorsjelentési szezon is, például Európa legnagyobb cége, a gyógyszergyártó Novo Nordisk, valamint a Shell is ma jelentett - mindkét cég megverte az elemzői profitvárakozásokat. A vezető amerikai indexek egy százalék körüli pluszban fejezték be a napot. Ezzel a mai napi izgalmaknak még nincs vége, hiszen az amerikai zárás után jelent majd az Apple is, amely jelenleg a világ második legértékesebb cége a Microsoft után.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×