eur:
386.78
usd:
358.31
bux:
68917.55
2024. május 13. hétfő Imola, Szervác

Kéz és láb nélkül született csecsemők - visszatér a rettegett gyógyszer Európába

Gyerekek egész generációját nyomorította meg egy fél évszázada - és ma visszatér az európai piacra a Thalidomide nevű gyógyszer, ezúttal a rák hatékony ellenszereként. Az egykor rettegett gyógyszer forgalmazására megadta az engedélyt az illetékes európai szakhatóság. A gyógyszer akár Magyarországon is elérhető lesz.

A Thalidomide-ot (Contergant) 1961-ben hozták forgalomba nyugtatóként Európában. Csak később derült ki, milyen rettenetes következménnyel járt, hogy a szert állapotos nőknek is adták a reggeli rosszullét kezelésére: sok esetben kéz és láb nélküli, de szellemileg ép gyermekeket hoztak világra.

A gyógyszert negyven országban forgalmazták, összesen 12 ezer baba született miatta fizikai károsodással - közülük ötezren érték meg a felnőtt kort.

Az utóbbi években azonban bebizonyosodott, hogy a szerrel hatékonyan kezelhető a rák és a lepra; az előbbi miatt engedélyezte az Európai Gyógyszerügynökség (EMEA), az Európai Unió illetékes hivatala a gyógyszer újbóli forgalmazását - korlátozott mértékben.

A szer ellenzői azonban - köztük azok, akik fogyatékkal születtek, mert az édesanyjuk annak idején szedte a gyógyszert - attól tartanak, hogy a Thalidomide újbóli népszerűsége ismét tragédiákhoz vezethet.

A brazíliai példára hivatkoznak; az országban 1985 óta használják a szert a lepra kezelésére, s azóta több száz gyerek született torzan. Ilyen eset ugyan az Egyesült Államokban és Európában nem fordult elő, de a bajt nem lehet kizárni, ha ismét egyre többen kapják majd a gyógyszert - figyelmeztetnek.

A gyógyszert egyetlen amerikai gyártótól lehet majd beszerezni az EU tagországaiban, és a cég lesz a felelős azért is, hogy minden felhasználó betartsa a szigorú szabályozást.

Magyarországon is elérhető lesz

Az illetékes európai gyógyszerhatóság megadta az engedélyt az egykori Contergan nevő gyógyszer hatóanyagát tartalmazó készítmény forgalmazására, így már akár Magyarországon is elérhető - mondta az InfoRádiónak Paál Tamás, az Országos Gyógyszerészeti Intézet főigazgatója.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Megszólalt a brexit egyik atyja: jól átvertek minket, Zelenszkij egy tök

Saját pártot akar alapítani Dominic Cummings. A volt brexit-ideológus és Boris Johnson exminiszterelnök egykori tanácsadója a konzervatívok várható összeomlásából akar tőkét kovácsolni. Emellett nagyon unortodox véleménye van Ukrajna támogatásáról. Ám nem ő az egyetlen „brexitatya”, aki visszatérne a választásokon.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.14. kedd, 18:00
Hankó Balázs
a Kulturális és Innovációs Minisztérium innovációért és felsőoktatásért felelős államtitkára
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×