eur:
385.66
usd:
354.2
bux:
68673.84
2024. május 16. csütörtök Botond, Mózes

Nagyobb sikert ígér az új lombikbébi-eljárás

Javulhat a lombikbébi-beavatkozások sikeressége annak az új technológiának köszönhetően, amelyet londoni kórházakban kísérleteztek ki. Az innovatív eljárásnak köszönhetően ráadásul csökkenhet az ikerterhességek száma is.

A mesterséges megtermékenyítés egy újabb módozatát kísérletezték ki brit kutatók. Az eljárás lényege, hogy a megtermékenyítésen már átesett, de még be nem ültetett petesejteket csak később ültetik be az anya méhébe, hogy hosszabb ideig vizsgálhassák laboratóriumi körülmények között.

Így könnyebben kiválaszthatják azokat, amelyek aztán megtapadhatnak, és egészséges gyermek fejlődhet belőlük.

Az eljárásnak köszönhetően az orvosoknak csak egyetlen embriót kell beültetniük az anyaméhbe a korábbi kettő vagy három helyett, hiszen így is ugyanolyan eséllyel lesz sikeres a beavatkozás. Sőt talán sikeresebb is, hiszen az eddigi adatok szerint a módszer 32 százalékos eséllyel vezet terhességhez, a korábbi 27 százalékkal szemben.

Az ikerterhesség előfordulási aránya 30 százalékról 17-re csökkenthető, ami azért fontos, mert ezzel kevesebb kockázatnak teszik ki az anyát. A 17 százalékos esély azért marad meg, mert a beültetett egyetlen embrióból még fejlődhetnek egypetéjű ikrek.

Nagy-Britanniában az esetek 90 százalékában két vagy több petesejtet ültetnek be a nők szervezetébe, hogy így növeljék a megtermékenyülés esélyét. Ennek hatására az ikerterhességek száma az elmúlt 30 évben évi hatezerről tízezerre emelkedett.

Címlapról ajánljuk
Vége az operációnak: mesterséges kómában tartják a szlovák miniszterelnököt

Vége az operációnak: mesterséges kómában tartják a szlovák miniszterelnököt

Robert Fico többórás műtéten esett át, miután egy merénylő többször rálőtt és életveszélyesen megsebesítette.

Angela Merkel nem kapott meghívót a CDU-kongresszusra, de a Zöldeknél beszédet is mondott

Nagy visszhangot váltott ki, hogy Angela Merkel szinte főszereplője volt egy zöldpárti politikus búcsúztatójának. A szóban forgó politikus az a Jürgen Trittin volt, aki a tizenhat évig tartó Merkel-érában tekintélyes ellenzéki képviselőként mindvégig az akkori kancellár korrekt és sokak által tisztelt ellenfele volt. Ezért talán nem is véletlen, hogy a búcsúztatóra meghívták Angela Merkelt, aki meg is lepte vendéglátót.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.16. csütörtök, 18:00
Kocsis Máté
a Fidesz parlamenti frakciójának vezetője
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×