eur:
389.74
usd:
363.62
bux:
0
2024. május 2. csütörtök Zsigmond

Éles tű a szembe: már az ókorban is műtötték a hályogot

Sok területen élen jártak az ókori rómaiak, azt azonban eddig nem tudtuk, hogy már hályogot eltávolító műtéteket is végeztek.

Rengeteg újítást és fejlesztést lehet az ókori rómaiaknak köszönni, elég csak az út- és csatornahálózatra, valamint a fürdőkre gondolni.

A rómaiak emellett az egészségügyben is az élen jártak, sikeresen kezelték például a rövidlátást és a kötőhártya-gyulladást az ókori viszonyok között.

Most kiderült azonban, hogy a rómaiak már hályogeltávolító műtéteket is végeztek, és szinte teljesen biztos, hogy először Britanniában hajtottak végre ilyen operációt.

Manapság ultrahangos kezeléssel könnyen lel ehet távolítani a hályogot a szemről, a rómaiaknak azonban természetesen sokkal egyszerűbb eszközök álltak rendelkezésükre: tűvel nyúltak a szembe.

A tű éles végét használták a beavatkozáshoz, míg a tompa végét felmelegítették, hogy kiégessék a sebet.

Egy brit orvos, Nick Summerton könyvet írt a rómaiak orvosi módszereiről, és a műben kiemeli, hogy egy speciális, hegyes tűt használtak a műtét során. Ilyen eszközt találtak Nagy-Britannia területén, valamint az egykori Római Birodalom több helyén is.

Nick Summerton kifejtette, hogy amint a tű a szem két külső hártyájához ért, egy kicsit megdöntötték, és körkörös mozdulatokat végeztek az ókori orvosok, hogy eltávolítsák a hályogot.

A könyvből az is kiderült, hogy az ókori orvosok kenőcsöket állítottak elő, amellyel a szemfertőzést és -gyulladást tudták kezelni. A legtöbb anyag fertőzésgátló szereket tartalmazott.

Címlapról ajánljuk

Dobrev Klára a Ligetben: "fogd be a szádat, magyar dolgozó, mert különben kirúgunk, ezt üzeni Orbán Viktor kormánya"

Európai fizetéseket, európai nyugdíjat, európai egészségügyet, európai béreket sürgetett a Demokratikus Koalíció, az MSZP és a Párbeszéd európai parlamenti (EP-) listavezetője szerdán Budapesten. Dobrev Klára közölte, erős Európát akar, amely minden magyarra tud vigyázni, akkor is, ha a kormánnyal szemben kell megvédenie őket.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.02. csütörtök, 18:00
Könnyid László
a Magyar Turisztikai Ügynökség főigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×