INFORÁDIÓ 

2018. március 22. csütörtök
Beáta, Izolda

Sisakkal gyógyíthatják az Alzheimer-kórt

Infostart / InfoRádió
Brit tudósok olyan sisakot tesztelnek, amely infravörös fénnyel serkenti az agysejtek növekedését, így alkalmas lehet az Alzheimer-kórral járó elbutulás visszafordítására.

Az infravörös fényt felhasználó terápiát a herpeszek kezelésére használták először, ám amikor a tudósok rájöttek, hogy ez a hullámhossz serkenti a sejtek növekedését, új alkalmazási területeket kezdtek keresni.

A Sunderlandi Egyetemen elvégzett egérkísérletek során a szakemberek azt tapasztalták, hogy az infravörös fény hatására az egerek gyorsabban tanulnak. A biztató eredmények nyomán nyáron száz, időskori memóriazavarral küzdő emberen vizsgálják meg, hogy náluk is jár-e eredménnyel a módszer.

Egy előző teszt során kilenc, demenciával küzdő ember közül nyolcnál értek el javulást az infravörös lézerrel. A Virulite orvosi kutatóvállalat egy olyan sisakot fejlesztettek ki, amely az agyat infravörös fényben "fürdeti", és egy nap csak tíz percig kell hordani.

Jelenleg az Alzheimer-kór gyógyíthatatlan betegségnek számít, az orvosok csak lassítani tudják a szellemi leépülést. Ha azonban a módszer működik, akkor képesek lehetnek a folyamatot visszafordítani.

A címlapról ajánljuk