eur:
398.27
usd:
372.27
bux:
69536.56
2024. június 16. vasárnap Jusztin

Megdőlt az AIDS-legenda

Megdőlni látszik az a hiedelem, amely szerint a nyugati világban egy meglehetősen szabad szexuális életet élő, homoszexuális légiutas-kísérő férfi terjesztette volna el az AIDS-et okozó HIV-vírust. Egy friss kutatás szerint ugyanis a kórokozó már majdnem két évtizeddel korábban, a '60-as években jelen volt az Egyesült Államokban.

A nyugati járványügyi szakértők először 1981-ben ismerték fel a kórt, homoszexuális New York-i és kaliforniai férfiaknál. Később megpróbálták felkutatni ezeknek az embereknek a kapcsolati szálait, és kiderült, hogy közvetlenül vagy közvetve, de szinte mindannyian kötődtek egy kanadai légiutas-kísérőhöz. Innentől kezdve az 1984-ben elhunyt férfit tartották a járvány elindítójának.

Az elmélet azonban, miszerint Gaetan Douglasnak köszönhetően lenne 40 millió beteg világszerte, megdőlni látszik. A kór ugyanis egy friss felmérés szerint már sokkal hamarabb jelen volt az amerikai társadalomban.

A vírus közép-afrikai eredetét régóta vitatják. Terjedésének útjáról azonban most azt valószínűsítik, hogy előbb Haitin jelenhetett meg, és innen került be az Egyesült Államokba, 1969-ben.

Az eddigi "első megbetegedettnek" tartott férfi pedig bizonyára az elsők között volt, de nem ő vitte be az Egyesült Államokba a betegséget.

A törzs, amely a Haitiből Egyesült Államokba jutó fertőzésben jelen van, felfedezhető mindazokban a vírusváltozatokban, amelyek Közép-Afrikán kívül a többi országban felfedezhetők.

Ebből a kutatók arra következtetnek, hogy az emberre is veszélyes változat valójában Haitiből indult. Mindezt a betegek vérének genetikai vizsgálata alapján állapították meg.

A genetikai vizsgálatok lehetővé teszik a jövőben korszerű gyógyszerek kifejlesztését is.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

időjárás
Irány a vízpart!

Közeledik Magyarország első idei hőhulláma, kapunk egy kis kóstolót.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.06.17. hétfő, 18:00
Fürjes Balázs a Nemzetközi Olimpiai Bizottság tagja
Gyulay Zsolt a Magyar Olimpiai Bizottság elnöke
Vadonatúj békejavaslat érkezett, kiverheti a biztosítékot Putyinnál egy új tervezet – Háborús híreink vasárnap

Vadonatúj békejavaslat érkezett, kiverheti a biztosítékot Putyinnál egy új tervezet – Háborús híreink vasárnap

Tegnap Emmanuel Macron francia elnök kijelentette, hogy ki kell szélesíteni az ukrajnai békefolyamatban résztvevő országok körét, míg Giorgia Meloni olasz kormányfő a G7-országcsoport nevében arra szólított fel, hogy a nyári párizsi olimpia idejére világszerte szüntessék be a harcokat a háborús övezetekben. Eközben az is kiderült, hogy az unió tagállamai egyelőre nem vesznek részt közvetlenül az 50 milliárd dolláros ukrajnai hitelben, amelyet a G7 csoport a befagyasztott orosz vagyonból származó bevételekből finanszírozna.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×