eur:
388.85
usd:
361.41
bux:
0
2024. május 7. kedd Gizella

Meddig nő a hegy?

Megnőtt a Mont Blanc. Néhány éve még csak 4.808 métert mértek, de a legutóbbi mérések szerint csaknem 4.811 méteres lett az Alpok legmagasabb csúcsa. De vajon meddig emelkedhet még a hegy?

A végtelenségig nem, a növekedés azonban minden bizonnyal még nem állt meg - mondta az InfoRádióban Lenkei László geofizikus.

Az Alpok annak köszönheti kialakulását, hogy az afrikai és az európai kőzetlemez folyamatosan közeledik egymáshoz. A lemezek a találkozásnál egymás alá-, máshol pedig egymás fölé gyűrődnek. A folyamat pedig nem állt meg, a kőzetlemezek továbbra is mozognak.

Kutatók szerint a Mont Blanc növekedése a globális felmelegedésnek köszönhető.

A hóhatár emelkedésével Európa legmagasabb hegyére sokkal több hó hullott a korábbi évtizedekhez képest, míg az alacsonyabbakon alig volt csapadék.

A sok hónak köszönhetően a Mont Blanc jégtakarója csaknem duplájára nőtt, az alacsonyabb területeken azonban olvadnak és zsugorodnak a gleccserek.

Lenkei László szerint a jégtakarók olvadása szintén segíthet a hegyeknek a növekedésben, hiszen sokkal kevesebb súly nehezedik a csúcsokra.

Mint ahogy egy csónakból kilépve az megemelkedik, a hegyek is könnyebben nőnek, és a kőzetlemezek mozgása nagyobb hatást fejt ki, ha nincs rajtuk akkora súly.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.07. kedd, 18:00
Resperger István ezredes
a Magyar Agrár-és Élettudományi Egyetem Szent-István Biztonságkutató Központ igazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×