eur:
389.49
usd:
361.89
bux:
68002.24
2024. május 4. szombat Flórián, Mónika

Megerősítették a törpe emberfaj létezését

Újabb bizonyítékot hoztak fel amellett, hogy az indonéziai Flores szigetén talált törpe emberek külön fajt alkotnak, nem pedig a modern ember beteg példányai.

Tudományos szenzációt okozott, amikor három évvel ezelőtt régészek bejelentették egy új emberfaj felfedezését, amelyet fellelésének helye, Flores szigete után Homo floresiensisnek neveztek el.

Voltak azonban kétkedők is, akik vitába szálltak a leletek ilyenfajta értelmezésével, mondván: a szigetlakók valójában a modern ember, a homo sapiens beteg, microcepháliás példányai - ez a kór ugyanis kis agy- és testméretet okoz.

Most azonban a washingtoni Smithsonian Intézet kutatói újabbal gyarapították a különálló faj mellett tanúskodó bizonyítékok sorát.

Az egyik washingtoni tudós, Matthew Tocheri elmondta: vizsgálataik szerint a floresi emberek csuklója nemcsak a homo sapiensétől, hanem legközelebbi rokonáétól, a neandervölgyi emberétől is különbözött, szerkezete primitívebb.

Mind a mai, mind a neandervölgyi ember csuklója rendelkezik azzal a sajátossággal, hogy felépítése révén a hüvelykujj tövét érő erőhatásokat szétteríti, ami nagyon előnyös az eszközhasználat szempontjából.

A floresi leletekből kiderül, hogy az itteni emberek csuklója nem rendelkezett ezzel a képességgel, így nem lehettek a mai ember deformált egyedei.

Cizellált hobbitok

Az indonéziai sziget egyik mészkőbarlangjában megtalált csontvázak egyébként mintegy 18 ezer évesek, egy nő maradványai majdnem teljes egészében előkerültek, a többi lelet nyolc másik floresihez tartozik.

A tudósok úgy vélik, hogy a - Gyűrűk ura című regény apró szereplői után - hobbitoknak is nevezett floresiek a sziget szegényes táplálékforrásaihoz alkalmazkodva mentek össze; ez az alkalmazkodási stratégia jól ismert az állatvilágban.

A floresiek külön fajként történő besorolása melletti többi bizonyíték egyike a hobbitok koponyája, amely a szerszámhasználatot is lehetővé tevő cizellált agyszerkezetről tanúskodik.

Címlapról ajánljuk
Sós Csaba: itt még komoly ütközések lesznek

Sós Csaba: itt még komoly ütközések lesznek

Még bő 50 napig szerezhetnek indulási jogot az úszók a párizsi olimpiára. Sós Csaba szövetségi kapitány több számban is nagy csatát vár a lehetséges magyar indulók között, ugyanis számonként és nemzetenként legfeljebb ketten indulhatnak az olimpián. Arról is beszélt, hogy a 15 éves Jackl Vivien nemzetközi szintű klasszis lesz a következő időszakban.

Lehet, hogy most a britek átléptek egy határt

Kijev nyugati szövetségesei eddig megtiltották az ukrán erőknek, hogy a nyugatról szállított fegyvereket Oroszországon belüli helyszínek ellen használják
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
Rég nem láttunk ekkora többlethalálozást Magyarországon

Rég nem láttunk ekkora többlethalálozást Magyarországon

Rendszeresen monitorozza az általános többlethalálozás alakulását idehaza a Semmelweis Egyetem Epidemiológiai és Survaillance Központja. A napokban megjelent gyorselemzésükben a járványügyi szakemberek kiemelték: 2023 utolsó heteiben 7% többlethalálozás volt megfigyelhető a 2014-2019-es (vagyis Covid-járvány előtti) évek azonos időszakához képest. Az idősek esetében sajnos ebből a szempontból még súlyosabb volt a tavaly év vége.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×