eur:
390.24
usd:
364.28
bux:
0
2024. május 2. csütörtök Zsigmond

A csodakulacs, amely bármilyen vizet ihatóvá tesz

Forradalmasíthatja a katasztrófa sújtotta vidékek ivóvízellátását az a találmány, amely másodpercek alatt képes ivóvizet előállítani bármilyen koszos vízből.

A brit feltaláló, Michael Pritchard azt reméli, hogy a speciális kulacsszerű szerkezet hasznos lehet azon vidékek menekültjeinek, ahol a jó minőségű tiszta víz szinte elérhetetlen.

A találmányra, amely 190 fontba, azaz több mint 72 ezer forintnak megfelelő összegbe kerül, a hadsereg már "lecsapott". A készülék ugyanis több ezer liter vizet képes megtisztítani, anélkül, hogy szűrőt kellene benne cserélni.

A szerkezet elődje egyébként júliusban már el is nyert egy innovációs díjat Nagy-Britanniában.

A feltaláló elmondta: a 2004-es délkelet-ázsiai cunami, valamint a rá következő évben pusztító Katrina hurrikán idején fogant meg benne az ötlet, hogy előállítson egy olyan készüléket, amely könnyen és gyorsan képes megtisztítani a vizet. A férfit megrendüléssel töltötte el amint látta, hogy a menekültek napokig várnak arra, hogy ivóvízhez jussanak.

A találmány abban különbözik a hagyományos szűrőktől, hogy azok csak a 200 nanométernél nagyobb kórokozókat képesek felfogni, így bár hatékonyak a baktériumokkal szemben, a vírusok ellen nem nyújtanak védelmet. Michael Pritchard szerkezete azonban felfog bármit, ami 15 nanométernél nagyobb. Segítségével tehát kemikáliák használata nélkül lehet vírusmentesíteni a vizet.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.02. csütörtök, 18:00
Könnyid László
a Magyar Turisztikai Ügynökség főigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×