eur:
389.75
usd:
364.33
bux:
68107.67
2024. május 2. csütörtök Zsigmond

Fáj a háta? A munka is segíthet meggyógyulni

Az ízületi gyulladásos vagy hátfájós betegeknek, amíg lehetséges, dolgozniuk kellene - állítják egy jelentés szerzői, akik szerint a munka miatt gyorsabb a felépülés.

A mozgásszervi betegségekben szenvedőknek segít a gyógyulásban, ha dolgozhatnak - derül ki egy alapítvány, a Work Foundation kutatásából, ez pedig ellentétben áll bár sok háziorvos és munkáltató véleményével, akik szerint a dolgozóknak csak akkor szabad munkába állniuk, ha teljesen egészségesek.

A kutatás eredményeivel sok szakmabéli egyetért, ám figyelmeztetnek: a munka többet árthat, mint használ, ha körülményeit nem mérik fel megfelelően.

Veszteség

Nagy-Britanniában ezek a betegségek több mint egymilliót sújtanak, kezelésük 7,4 milliárd fontba kerül az államnak évente, a becslések szerint az esetek harmadában ilyen problémák miatt keresik fel az emberek háziorvosukat, és 9,5 millió munkanap veszik el miattuk.

A szigetországban 400 ezer ember szenved autoimmun eredetű sokízületi gyulladásos betegségben, negyedük pedig öt évvel azután, hogy diagnosztizálták nála a problémát, otthagyja állását.

Ez a kór, és még másik kétszáz, amely a gerincet, az ízületeket, az izmokat vagy az ínakat érinti számít mozgásszervi betegségnek; ez a leggyakoribb munkával összefüggő megbetegedés az Egyesült Királyságban.

Attitűdváltozásra van szükség

Az alapítvány - melynek célja, hogy megtalálja a lehetőséget a gazdasági teljesítmény és a munkavállalók életminőségének növelésére - szerint bizonyított, hogy az embereknek jót tehet, ha, amilyen gyorsan csak lehet, visszatérnek a munkához, és nem maradnak otthon gyógyulásuk ideje alatt.

A háziorvosoknak és a munkaadóknak arra kellene összpontosítaniuk, hogy mit tudnak megcsinálni ezek az emberek, és nem arra, hogy mire nem képesek - áll a jelentésben.

Michelle Mahdon kutató szerint a munka oka és gyógyszere is lehet a mozgásszervi megbetegedéseknek. Figyelmeztetett: ha a beteg dolgozik, akár romolhat is az állapota, de a munka növelheti önérzetét, hiszen valami hasznosat csinál.

A kutató szerint itt az ideje, hogy a munkáltatók és a háziorvosok megértsék: nem feltétlenül szükséges, hogy a dolgozó teljesen egészséges legyen: és meg kell tenni mindent annak érdekében, hogy könnyítsék számára a munkavégzést, nehogy romoljon az állapota.

Címlapról ajánljuk

Továbbra is az InfoRádió szólhat a Budapest 88,1 MHz-es frekvencián

Egyedüli pályázóként az InfoRádió Kft. nyerte meg a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság Médiatanácsa (NMHH) által a Budapest 88,1 MHz-es frekvencia használatára kiírt rádiós pályázatot, így a médiaszolgáltató szeptember 1-je után is folytathatja működését – közölte a hatóság.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.02. csütörtök, 18:00
Könnyid László
a Magyar Turisztikai Ügynökség főigazgatója
Kritikus szintet szakított le a forint

Kritikus szintet szakított le a forint

Ugyan a magyar piac is zárva tartott május 1-jén, de a forint érdemben erősödni tudott a vezető devizákkal szemben, az euróval szemben pedig már a kulcsfontosságúnak számító 390-es szintet is leszakította a jegyzés. Ezt követően pedig csütörtökön is folytatódik a hazai fizetőeszköz erősödése. Devizapiaci témákkal is foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes. Regisztráció és jelentkezés itt.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×