eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 28. vasárnap Valéria

Ebben az évszázadban kihalhatnak a vörös hajúak

A genetikusok szerint egyre kevesebben vannak a Földön a vörös hajúak, és az is elképzelhető, hogy még ebben az évszázadban "kihalnak".

A felmérések szerint a világ lakosainak kevesebb mint két százaléka vörös eredendően. A vörös hajat egy észak-európai mutáció hozta létre több ezer évvel ezelőtt.

A globális "összekeveredés", amely szélesíti a lehetséges partnerek skáláját, csökkentette a vörös hajúak esélyét arra, hogy hasonló társuk, majd közös gyermekük legyen.

Igaz, akkor is születhet vörösesszőke gyerek, ha csak az egyik szülő vörös hajú, de két rőtnek jóval nagyobb esélye van erre.

Azoknak a vöröseknek, akik "fajuk" megmentését fontosnak tartják, legjobb, ha Skóciába mennek.

A becslések szerint ugyanis ott a lakosság 40 százaléka hordozza a vörös hajért felelős gént, bár csak 13 százalékuknak ilyen színű a haja.

Néhány kutató szerint a természetes vörös haj akár 2060-ra eltűnhet, de mások szerint a gén generációkon keresztül "szunnyadhat", majd újra visszatérhet.

Az említett génnek van egy hasznos tulajdonsága is, növeli a szervezet képességét a D-vitamin előállítására a napfényből.

Címlapról ajánljuk

Nagy meglepetés várható az áprilisi diktálós gázszámláknál

A fura április, sőt tavasz miatt meghökkentő gázszámlákat kaphatnak a diktálós fogyasztók. Mindez azért érdekes, mert ezrek kaptak az elmúlt két hónapban mínuszos számlákat főleg a nagy meleg miatt. Az elmúlt 10 nap szokatlan hidege fordított esetek is hozhat. Megpróbáljuk elmagyarázni, hogy miért.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×