eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 27. szombat Zita

Meglepő titkokat tár fel az ősi gyémánt

A Föld létrejötte után nem sokkal keletkezett gyémántszemcséket fedeztek fel ausztrál tudósok. A Nyugat-Ausztráliában megtalált, több mint négymilliárd éves apró drágakövek csak mintegy 300 millió évvel fiatalabbak a bolygónál.

A cirkon kristályokba zárt gyémántok a földkéreg legősibb ismert darabjai, így különleges betekintési lehetőséget kínálnak a Föld őstörténetébe, és eldőlhet a vita, hogy láva borította a fiatal bolygó felszínét, vagy elég hűvös volt az óceánok megjelenéséhez.

A cirkon kristályok legutóbbi tanulmányozásának eredményei arra utalnak, hogy a Föld a korábban gondoltnál gyorsabban hűlt le, a kontinentális kéreglemezek és az óceánok pedig már 4,4 milliárd éve megszülethettek.

A nyugat-ausztráliai Curtin Műszaki Egyetem szakértője, a mostani tanulmány egyik szerzője elmondta: a cirkont húsz évvel ezelőtt fedezték fel, azóta újabb és újabb információkat nyernek ki belőle.

A legutóbbi felfedezések arra utalnak, hogy a Föld megszületése után azonnal hűlni kezdett, és kialakult a földkéreg - tette hozzá Alexander Nemchin.

Nem is olyan pokoli

Az első földtörténeti korszak, a hadaikum - a mitológiai görög alvilág, a Hádész után - annak a hagyományos nézetnek köszönheti a nevét, miszerint születése után a Föld felszínét, de legalábbis nagy részét folyékony láva borította, vagyis meglehetősen pokoli hely volt - magyarázta a canberrai Ausztrál Nemzeti Egyetem munkatársa.

Ian Williams szerint a cirkonba zárt oxigénrészecskék arra utalnak, hogy a Föld felszíne kevesebb mint 200 millió év alatt hűlt le 6.000 Celsius fokról egészen addig, míg a víz folyékony halmazállapotban lecsapódott.

A szakemberek szerint folytatni kell a gyémántszemcsék vizsgálatát, és át kell gondolni, hogy a forró Föld elmélet fenntartható-e.

Címlapról ajánljuk

Versenyfutás az idővel: hat napja semmi nyoma az eltűnt autista német kisfiúnak

A hét eleje a különböző mentőszolgálatok több száz tagja keresi a hétfő este az alsó--szászországi Bremervördében eltűnt hatéves kisfiút. A rendkívüli erőkkel l folyó kutatást nehezíti, hogy a hatéves Arian autista. Ez az oka annak, hogy a felkutatására a hatóságok a legkülönbözőbb eszközöket vetik be, és az autizmus szakértőivel is konzultálnak. Szombat délutánig azonban még semmi eredmény nélkül, de nem adták fel a reményt.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×