eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 28. vasárnap Valéria

A testen kívüli élmény hamarosan valóság lehet

Svájci és brit kutatók megtalálták a módját annak, hogyan érhető el a testen kívüli élmény. Önkénteseken már tesztelték az eljárást, amely segíthet a távoperációk lebonyolításában is, de a játékiparnak is jól jöhet a felfedezés.

A kutatók egy virtuális világot megjelenítő szemüveget használtak ahhoz, hogy félrevezessék az agyat, és azt az érzést keltsék, mint ha az ember teste valahol máshol lenne. A virtuális élmény, valamint az önkéntesek testének megérintése azt az érzést keltette bennük, mint ha elhagyták volna testüket.

A fejlesztők szerint mindez segíthet a számítógépes játékok készítőinek egy új generációs készülék kifejlesztéséhez, amely azt az érzést kelti a felhasználóban, mint ha a virtuális világba csöppent volna.

A felfedezésnek azonban klinikai hasznosítása is lehet: a sebészek általa képesek lesznek akár távoli országokból is levezényelni egy műtétet, robotkarok irányításával.

Vannak, akiknél a testen kívüli élmény spontán módon is bekövetkezik, másoknál a halál közeli állapot, alkohol vagy drog fogyasztása idézi ezt elő, vagy álmukban következik be.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×