eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 28. vasárnap Valéria

Miért ne cipeljék magukkal vásárolni a nők a pasikat?

Végre megtalálták a legjobb indokot a tudósok arra, miért nem érdemes a vásárolni gyűlölő férfiakat magukkal cipelniük nőismerőseiknek vagy -rokonaiknak a szupermarketbe.

A nőkben sok ezer éves evolúciós folyamat során fejlődött ki az a képesség, amelynek segítségével képesek megszerezni a legtáplálóbb ételeket - állítja egy tudóscsapat, amelynek tagjai három amerikai egyetem munkatársai közül kerültek ki.

Kutatások eredményei azt mutatják, hogy a nők legalább olyan jók a térképolvasásban, mint a férfiak, ám ez a képességük csak akkor kerül felszínre, ha az ételek megszerzéséről van szó. Sőt, minél kalóriadúsabb a táplálék, annál pontosabban tudják meghatározni a lelőhelyét.

Gyűjtögetés, halászat, vadászat

A tudóscsoport abból a megállapításból indult ki, hogy a férfiak jobbak a térképolvasásban a nőknél, ennek oka pedig az, hogy az ősi életközösségekben ők vadászták le a folyamatosan mozgó zsákmányállatokat, míg a nők gyűjtötték be a növényi táplálékokat.

Innen származott a kutatás alapkérdése: nem kellett a nőknek jobban emlékezniük ezeknek a lelőhelyeire a férfiaknál?

A kutatók 45 férfi és 41 nő segítségével próbálták bizonyítani, hogy a feltevés igaz. Miután a kísérlet alanyai elhoztak néhány terméket egy-egy áruház polcairól, megkérték őket, hogy mutassák meg, melyik irányban találhatóak az adott élelmiszerek, a tájoláshoz pedig iránytűt használtak.

Ha az iránytű és a termék helyének iránya között nem volt eltérés, az azt mutatta, hogy azonnal odatalálnának a polchoz, a 90 fokos eltérés pedig azt, hogy teljesen eltévesztették a lelőhelyet.

A nők jobbak

A férfiak átlagosan 33 fokos eltéréssel mutatták meg a termékek helyét, míg a nők ennél jobban teljesítettek: nagyjából 25 fokos eltéréssel határozták meg, hol találhatók az élelmiszerek, és még pontosabbak voltak, ha a kutatók a magas kalóriatartalmú ételek vagy alapanyagok helyére kérdeztek rá.

Bár a kutatásból kiderült, hogy, ha megvan a megfelelő motiváló erő, a nők ugyanolyan jól tudják használni a térképet, mint a férfiak, ez azonban a rohamosan terjedő internetes vásárlás időszakában talán már egyáltalán nem fontos.

Címlapról ajánljuk

Meglepő eredményei lettek a nagy légkonditesztnek

A Tudatos Vásárlók Egyesülete nemzetközi együttműködésben 57, Magyarországon is megvásárolható klímaberendezést tesztelt. Az eredményekről Dénes Júlia, az egyesület munkatársa beszélt az InfoRádióban.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
A lengyelek a németeket hergelik, Oroszország Ukrajna gázinfrastruktúráját támadja

A lengyelek a németeket hergelik, Oroszország Ukrajna gázinfrastruktúráját támadja

Lengyelország azt reméli, hogy az elmúlt napokban bejelentett nyugati támogatások hatására Németország is jelentős katonai támogatást küld majd Ukrajnába. Eközben az ukrán kormány azt jelentette, hogy az oroszok által támadás érte a Nyugatot kiszolgáló gázinfrastruktúrát, az orosz jelentések szerint pedig négy ukrán frontszakaszon is sikerült áttörniük A legfrissebb vasárnapi orosz-ukrán háborús híreink vasárnap.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×