eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 28. vasárnap Valéria

Modern életvitel: egyenes út a rákhoz?

A tüdőrákos megbetegedések száma csökkent, a melanómás esetek száma viszont jelentősen nőtt - állítják brit tudósok. A szigetország szakértői szerint az egyre több daganatos betegségnek a modern életvitel az oka.

A túlzásba vitt evés, ivás és napozás miatt az elmúlt évtizedben jelentősen nőtt a rákos megbetegedések száma. Brit kutatók arról számoltak be, hogy a melanómával - az egyik legveszélyesebb bőrrákkal - 40 százalékkal többen küzdenek, mint korábban, a szájrákosok száma pedig negyedével emelkedett- ennek oka elsősorban a dohányzás és a túlzott alkoholfogyasztás.

A tudósok szerint a daganatos megbetegedések legalább fele elkerülhető lenne, ha az emberek változtatnának életmódjukon; ugyanis jelentős mértékben a modern életvitel felelős az egyre több rákos betegért.

A brit kutatók arra is felhívták a figyelmet, hogy a túlsúlyos nőknél kétszer nagyobb eséllyel alakul ki méhnyakrák, mint az egészséges súlyú hölgyek esetében.

A melanómáért a túlzott napozást okolják az orvosok. Szerintük a legtöbb eset megelőzhető lett volna, ha az emberek megfelelően védik magukat a napozás alatt, és ügyelnek arra, hogy ne égjen le a bőrük.

A brit adatok szerint a dohányzás visszaszorulásával csökkent a tüdőrákosok száma. Sara Hiom rákkutató a BBC-nek nyilatkozva azt mondta: mindenki képes arra, hogy csökkentse a daganatos betegségek rizikóját.

Ehhez pedig csak annyi kell a szakember szerint, hogy ne dohányozzunk, legyen ideális a testsúlyunk, kiegyensúlyozottan táplálkozzunk, sok zöldséggel, gyümölccsel és rostos anyaggal, valamint a testmozgást se hanyagoljuk el.

Egyes orvosok szerint ha valaki megszabadul 10 kilogramm plusztól, akkor 40 százalékkal csökken annak esélye, hogy rákban haljon meg.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
„Fegyverkezési verseny” van a baktériumok és az emberiség között – nem mi állunk győzelemre

„Fegyverkezési verseny” van a baktériumok és az emberiség között – nem mi állunk győzelemre

Pál Csaba akadémikus biológus és csapata az Európai Kutatási Tanács támogatásával azt vizsgálják a következő években, hogy az újonnan fejlesztett antibiotikumok mennyire hatékonyak az ellenálló baktériumokkal szemben. A HUN-REN SZBK Biokémiai Intézetének tudományos tanácsadója az InfoRádióban elmondta: mivel a baktériumok egyre jobban képesek alkalmazkodni az antibiotikumokhoz, ma már sokkal veszélyesebbek, mint korábban.

Nagy meglepetés várható az áprilisi diktálós gázszámláknál

A fura április, sőt tavasz miatt meghökkentő gázszámlákat kaphatnak a diktálós fogyasztók. Mindez azért érdekes, mert ezrek kaptak az elmúlt két hónapban mínuszos számlákat főleg a nagy meleg miatt. Az elmúlt 10 nap szokatlan hidege fordított esetek is hozhat. Megpróbáljuk elmagyarázni, hogy miért.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×