eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 27. szombat Zita

Minden korábbinál perzselőbb lesz a következő évtized

Újra és újra át kell írni a hőmérsékleti rekordokat a következő évtizedben - jósolják kutatók, akik először tudtak tudományosan megalapozott modellt alkotni erre az időszakra.

A mostani eredmények egy újfajta megközelítésnek köszönhetők, amely kombinálja a meteorológusok néhány napra és a klímakutatók több évtizedre kitekintő módszereit. A modell 2015-ig vetíti előre az eseményeket, amely időtáv eddig hiányzott a modellezhető időszakok közül.

Habár a világ hőmérséklete az utóbbi években viszonylag keveset változott, a mostani modell szerint ez gyökeresen megváltozik a következő években: 2009 és 2015 között az esztendők fele hoz majd új melegrekordokat. 2015-re a globális átlaghőmérséklet fél Celsius-fokkal lesz magasabb az utóbbi harminc év átlagánál.

Mérőflotta

Az előrejelzést az tette lehetővé, hogy az utóbbi években már részletes adatok állnak rendelkezésre az óceánokról - mondta el Doug Smith, aki kollégáival együtt dolgozta ki a mostani tanulmányt az angliai Exeterben lévő klímakutató és -előrejelző központban.

Az adatokat az óceánokat járó automatizált berendezések szolgáltatják, amelyeket 1999 óta telepítettek, és ma már háromezer működik belőlük. A szerkezetek az óceánok hőmérsékletéről és sótartalmáról szolgáltatnak folyamatosan frissülő információkat, amelyek létfontosságúak a klímamodellek kidolgozása szempontjából.

A korábbi éghajlati előrejelzések ezek nélkül csak sok évtizedes távlatban lehettek viszonylag pontosak, amikor az aktuális éghajlat jellemzőt felülírják olyan nagyobb erők, mint például a globális felmelegedés.

Új csúcsok

A brit kutatók modellje az eddigi tapasztalatok szerint működik: belső használatra már a 2005-tel kezdődő időszak klimatikus eseményeit is előre jelezték, meglehetősen pontosan.

Eredményeik olyan szempontból is fontosak, hogy a globális éghajlatváltozás szkeptikusai sokszor hivatkoznak a klíma elmúlt években megfigyelhető viszonylagos stabilitására, hangoztatva: a világ a jóslatokkal szemben nem melegszik, így nincs szükség az üvegházhatású gázok kibocsátásának visszafogására sem.

"Ezért hasznos, ha megmutathatjuk, hogy a hőmérséklet igenis emelkedik, így fenntartjuk az azonnali cselevésre irányuló nyomást" - tette hozzá Doug Smith.

A szakemberek a globális klímamodellt régiókra is lebontják, ezáltal könnyebb lehet a szárazságok és az áradások előre jelzése. Az eredményekből egyebek mellett az áramszolgáltatók is profitálhatnak, amelyek felkészülhetnek a nagyon forró és nagyon hideg időszakokra jellemző kiugró áramfogyasztásra.

Címlapról ajánljuk
Túl keveset dolgoznak a németek – vagy pont, hogy túl sokat?

Túl keveset dolgoznak a németek – vagy pont, hogy túl sokat?

Christian Lindner pénzügyminiszter a közelmúltban kifogásolta a németek munkához való viszonyát, szerinte mentalitásváltásra van szükség. Egy tanulmány szerint ugyanakkor soha ennyit nem dolgoztak a németek, mint a múlt évben. Sőt a politika közreműködésével lehetne még ennél többet is. Most akkor mi az igazság?
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
Tombol az ingatlanválság Nyugaton - aggódjunk a magyar projekthitelek miatt?

Tombol az ingatlanválság Nyugaton - aggódjunk a magyar projekthitelek miatt?

A home office miatti alacsony kihasználtság, a megemelkedett finanszírozási költségek és a gazdasági növekedés visszafogottsága válságba taszította a kereskedelmi ingatlanok, köztük az irodák piacát a fejlett országokban. Különösen az USA-ban és Németországban pánikolt be emiatt a részvénypiac, elég a New York Community Bank és a Pfandbriefbank zuhanására gondolni, amelyeknek nagy a hitelkitettségük ezen a területen. De mi a helyzet Magyarországon? Aggódhatunk mi is a kereskedelmi ingatlanokra felvett projekthitelek miatt? Az MNB ezen a héten közzétett Kereskedelmiingatlan-piaci jelentésének a megállapításait foglaljuk most össze erről, további információkért pedig érdemes eljönni a Portfolio május 14-ei Hitelezés 2024 konferenciájára, amelyen a piaci szereplők is értékelik a helyzetet.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×