eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 27. szombat Zita

Összefügg a mellnagyobbítás az öngyilkossági hajlammal?

Egy amerikai kutatás szerint majdnem háromszor gyakrabban követnek el öngyilkosságot azok a nők, akik megnagyobbították a mellüket. Az eredmény egybevág több korábbi vizsgálat megállapításával is.

Az Amerika Tennessee államában lévő Vanderbilt Egyetem orvosi központjának kutatói 3.527 svéd nő esetét vizsgálták meg, akiken 1965 és 1993 között végeztek el mellnagyobbító plasztikai műtétet. A már elhunytak esetében a halotti bizonyítványokból következtettek a halál okára.

A beavatkozás óta eltelt átlagosan 19 év alatt a mintából mindössze 24-en követtek el öngyilkosságot, ám ez az arány is a háromszorosa az átlagnépességre jellemző értéknek.

Érdekes, hogy a nagyobb öngyilkossági hajlam csak a műtét utáni első évtized eltelte után jelentkezik.

A vizsgálatot vezető Loren Lipworth elképzelhetőnek tartja, hogy a jelenség hátterében a magukat kozmetikai beavatkozásnak alávető nők esetleges pszichiátriai problémái, gyengébb önértékelése, illetve testképzavara áll.

Tavaly kanadai tudósok jutottak a mostanihoz hasonló megállapításra, a magasabb öngyilkossági hajlam mellett azonban más betegségek, így a rák ritkább előfordulását figyelték meg.

Visszatérve a Vanderbilt Egyetem kutatására: eszerint a mellimplantátummal élő nők esetében az átlagnépességhez képest annak is háromszor nagyobb az esélye, hogy alkoholizmus vagy kábítószer-használat miatt halnak meg.

Jó hír ugyanakkor, hogy a daganatos megbetegedések számát nem befolyásolja a mellplasztika. Igaz, a vizsgált csoportban többen haltak meg tüdőrákban és más légzési betegségekben, de ennek magyarázata a dohányzás gyakoribb előfordulása.

Címlapról ajánljuk
Meglepően sok gyógyszerfüggő van Csehországban, rengeteg a depressziós gyerek is

Meglepően sok gyógyszerfüggő van Csehországban, rengeteg a depressziós gyerek is

Meghaladja az egymilliót a gyógyszerfüggők száma Csehországban. Legtöbbször egyszerűen beszerezhető, legális gyógyszerek, fájdalomcsillapítók, altatók, szorongásra és depresszióra alkalmazott tabletták okoznak függőséget. Az állam tud a problémáról, mégsem tesz ellene – állítja a Kábítószer-fogyasztást és Függőségeket Vizsgáló Nemzeti Központ.

Versenyfutás az idővel: hat napja semmi nyoma az eltűnt autista német kisfiúnak

A hét eleje a különböző mentőszolgálatok több száz tagja keresi a hétfő este az alsó--szászországi Bremervördében eltűnt hatéves kisfiút. A rendkívüli erőkkel l folyó kutatást nehezíti, hogy a hatéves Arian autista. Ez az oka annak, hogy a felkutatására a hatóságok a legkülönbözőbb eszközöket vetik be, és az autizmus szakértőivel is konzultálnak. Szombat délutánig azonban még semmi eredmény nélkül, de nem adták fel a reményt.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×