eur:
390.25
usd:
364.32
bux:
0
2024. május 2. csütörtök Zsigmond

Olcsó repülés: út a bőrrákhoz

Világszerte egyre többen használják ki az olcsó repülés lehetőségét, a brit orvosok azonban most megkongatták a vészharangot, mondván: a napfényes strandokra özönlő turisták fokozottan kiteszik magukat a bőrrák veszélyének.

A brit rákkutató intézet (Cancer Reserearch UK) adatai szerint az utóbbi bő egy évtizedben a daganatos betegségek közül a bőrrák gyakorisága nőtt a legnagyobb mértékben, 43 százalékkal. A fiatal, 25-44 éves korosztályban a növekedés az 50 százalékot is meghaladta 1995 és 2004 között.

Noha korán felismerve a melanóma könnyen kezelhető, az Egyesült Királyságban évente mintegy 1.800 ember halálát okozza.

A brit szakemberek többsége szerint a kedvezőtlen folyamatokért jelentős részben okolható, hogy egyre több brit egyre hosszabb időre fekszik ki a napfényes strandokra, jellemzően fittyet hányva az elővigyázatosságra. Márpedig a leégés a legbiztosabb útja annak, hogy elősegítsük a bőrrák leginkább agresszív formájának kialakulását.

A napfényes strandok elérését természetesen nagyban megkönnyítik az olcsó repülőjegyek, 1997 és 2006 között ezeknek is köszönhetően 48 százalékkal több brit utazott külföldre, az évi utak száma 46 millióról 68 millióra nőtt.

Sara Hiom, a rákkutató intézet egészségügyi információs igazgatója hangsúlyozta: "Az olcsó repülés a bőrrák terjedésének egyik oka. A britek elhagynak minden elővigyázatosságot, amikor külföldre utaznak, mindenképpen le akarnak barnulni, kerül, amibe kerül."

A bőrrákon kívül az utóbbi egy évtizedben a méhrák (21 százalékkal) és a veserák (14 százalékkal) előfordulása nőtt a legnagyobb mértékben, amit elsősorban a kóros elhízással hoznak összefüggésbe.

Címlapról ajánljuk

Dobrev Klára a Ligetben: "fogd be a szádat, magyar dolgozó, mert különben kirúgunk, ezt üzeni Orbán Viktor kormánya"

Európai fizetéseket, európai nyugdíjat, európai egészségügyet, európai béreket sürgetett a Demokratikus Koalíció, az MSZP és a Párbeszéd európai parlamenti (EP-) listavezetője szerdán Budapesten. Dobrev Klára közölte, erős Európát akar, amely minden magyarra tud vigyázni, akkor is, ha a kormánnyal szemben kell megvédenie őket.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.02. csütörtök, 18:00
Könnyid László
a Magyar Turisztikai Ügynökség főigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×