eur:
388.67
usd:
361.15
bux:
68653.14
2024. május 7. kedd Gizella

Jó tanács sportolóknak: felejtsék el a sportitalokat - jobb a tej!

Van, aki a vízre esküszik, mások a drága és különlegesnek ígért sportitalokat isszák, pedig az edzés után leginkább egy pohár tej segít a regenerálódásban - állítják brit kutatók.

A Loughborough Egyetem kutatói szerint a leghatékonyabb módszer az edzés közben elveszített folyadék és só pótlására a tej.

Kutatásuk során kiderítették, hogy a tej négyszer nagyobb hatásfokkal pótolja a szervezet víztartalmát, mint a víz vagy a Coca-Cola által gyártott Powerade nevű sportital.

"A tej gazdag nátriumban, káliumban és egyéb létfontosságú sókban, amelyeket az izzadás során elveszítenek a sportolók" - hangsúlyozta Susan Shirreffs orvos, a kutatás vezetője.

Ráadásul a tejben található cukor, zsír és protein kombinációjának köszönhetően az ásványi sók lassabban távoznak a szervezetből.

A kutatók a húszas éveik elején járó nőket és férfiakat vizsgáltak, akiknek meleg szobában kellett biciklizniük. Ha az edzés előtt tejet ittak, akkor a szervezetük négy órán keresztül nem száradt ki - ha azonban vizet vagy Powerade-et, akkor a hatás csak egy óráig tartott.

Kutatásuk eredményéről a British Journal of Nutrition című szaklapban számoltak be. A kutatás eredménye olcsó alternatívát kínál a sportitalokkal szemben - miközben az alacsony zsírtartalmú tej fogyasztása a kalória-bevitelt is alacsonyan tartja.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.07. kedd, 18:00
Resperger István ezredes
a Magyar Agrár-és Élettudományi Egyetem Szent-István Biztonságkutató Központ igazgatója
Oroszország nukleáris gyakorlatot tart, több települést elfoglalt az orosz hadsereg - Híreink az ukrán frontról kedden

Oroszország nukleáris gyakorlatot tart, több települést elfoglalt az orosz hadsereg - Híreink az ukrán frontról kedden

24 óra alatt két települést is elfoglalt az orosz hadsereg Ukrajnában, egyet a harkivi Kupjanszk mellett, egyet a donyecki Avgyijivkától nyugatra. Oroszország kormánya tegnap bejelentette, hogy gyakorlatot tartanak az orosz harcászati csapásmérő erők. Az Egyesült Államok felpörgette az ATACMS típusú nagy hatótávolságú rakéták gyártását, melyből várhatóan Ukrajna is nagy mennyiséggel kap majd. Cikkünk folyamatosan frissül az orosz-ukrán háború eseményeivel.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×