eur:
389.44
usd:
364.52
bux:
67956.14
2024. május 2. csütörtök Zsigmond

Az agyvérzés jobban veszélyezteti a nőket

Kétszer akkora eséllyel kapnak agyvérzést a középkorú nők, mint a hasonló korú férfiak. Elsősorban a stressz és az elhízás miatt fenyegetheti a betegség a 45 éven felüli nőket - állapították meg amerikai kutatók.

A Kaliforniai Egyetem kutatói 17 ezer ember sorsát kísérték figyelemmel hat éven keresztül. Megállapították, hogy míg 45 éves kor alatt mindkét nemet azonos mértékben fenyegeti az agyvérzés veszélye, ennél idősebb korban hatalmassá válik a különbség.

Ennek az az oka, hogy 45 éves kor fölött drámaian megnő a magas vérnyomás betegség - az agyvérzés fő oka - a nők között. Ennek következtében az 55 éves nők két és félszer nagyobb eséllyel kapnak agyvérzést, mint a hasonló korú férfiak.

Nagy-Britanniában évente 67 ezer ember hal meg agyvérzés következtében - ez a harmadik vezető halálok a szívbetegségek és a rák mögött.

Az amerikai kutatók eredményeit támasztotta alá egy svédországi vizsgálat is. Azt azonban nem tudták megállapítani, mi a jelenség oka. Kutatók csupán feltételezik, hogy az egyik ok a stressz lehet.

A másik pedig a magas koleszterin-szint. Kiderült ugyanis, hogy míg a 45 éves korosztályban a férfiak koleszterin-szintje magasabb, mint a nőké, náluk ez a szint nem nő a következő két évtized során. A nőknél viszont igen. Az agyvérzés veszélyét negyven százalékkal növeli a nőknél az elhízás is.

Címlapról ajánljuk
Erőszakba torkollottak a diáktüntetések Amerika-szerte

Erőszakba torkollottak a diáktüntetések Amerika-szerte

Az Egyesült Államokban zajló, Gáza-párti diáktüntetések közepette több száz embert letartóztatott a rendőrség. New Yorkban rohamrendőrök hatoltak be egy egyetemi campus egyik épületébe, Los Angelesben két ellentábor csapott össze a rendőrök felvonulása előtt.

Grád Ottó: a nagyobb árcsökkenésre a gázolajnál lehet majd számítani

Hétfőn 10 forinttal csökkentette az üzemanyagok árát a Mol, szombattól egy rendkívüli változással még tovább csökkennek az árak itthon. A Magyar Ásványolaj Szövetség főtitkára szerint ez a bejelentés új helyzetet teremt a kiskereskedelmi piacon. A változáshoz valamilyen mértékben várhatóan minden töltőállomás alkalmazkodik majd és árakat csökkent - mondta az InfoRádiónak Grád Ottó.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.02. csütörtök, 18:00
Könnyid László
a Magyar Turisztikai Ügynökség főigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×