eur:
393
usd:
366.95
bux:
66786.02
2024. április 26. péntek Ervin

Szimulált Mars-utazáshoz keresnek bátor önkénteseket

Önkénteseket keres az Európai Űrügynökség (ESA), akik részt vennének egy "előzetes" Mars-utazáson.

A vállalkozó szellemű résztvevők nagyjából másfél évig élnének olyan körülmények között, mint a majdani űrhajósok, akik először indulnak majd a vörös bolygóra.

Az önkénteseknek különleges elszigeteltségben és összezártságban élnének, rádióüzeneteik negyven percen át "utaznának" a Földre, és további negyven perc múlva kapnának választ.

Az ESA és a projektben közreműködő orosz tudományos intézet arra keresi a választ a szimulált utazással, hogy az emberek miként tudnak megbirkózni az ennyire extrém létkörülményekkel.

A tervek szerint az 520 napos "útra" hattagú legénységet küldenek. A misszió a valódi küldetés tervei alapján valósul meg, így még a Mars felszínének vizsgálata is szerepel a programban.

A nagy vállalkozás 2008 végén vagy 2009 elején lesz, de a szimulációt 2008-ban egy vagy két rövidebb, 105 napos kísérlet előzi meg. Ezekhez összeses 12 vállalkozót keresnek a szervezők.

Az önkénteseket ugyanazon a módon választják majd ki, mint ahogy az Európai Űrügynökség asztronautáit, vagyis magas mentális és fizikai követelményeknek kell megfelelniük.

A Mars mintegy másfélszer messzebb van a Naptól, mint a Föld. A két bolygó távolsága változó, 2003-ban "mindössze" 56 millió kilométer választotta el a Földet és a Marsot, az elmúlt 60 ezer évben ekkor volt egymáshoz legközelebb a két égitest.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.26. péntek, 18:00
Balczó Barnabás
a Magyar Posta vezérigazgatója
Reagál az OTP Csányi Sándor szavaira

Reagál az OTP Csányi Sándor szavaira

Gazdasági, a piaci folyamatokat esetlegesen befolyásoló adatok tekintetében ma érkezik itthon a MNB tavalyi utolsó negyedéves lakásárindexe, de az S&P Global Ratings hitelminősítői felülvizsgálata is kiemelkedő fontosságú esemény lesz: magyar szempontból azért is kulcsfontosságú az S&P osztályzata, mert a három nagy hitelminősítő közül jelenleg náluk a legrosszabb a besorolásunk, a BBB mínusz osztályzat egyetlen fokozattal van a befektetésre ajánlott kategória határa felett. Vállalati fronton ma is az amerikai gyorsjelentések lesznek a fókuszban, a héten a technológia szektor nagyágyúi közül többen jelentenek. A magyar piacon az OTP-re figyelhetnek elsősorban a befektetők, ma tartja közgyűlését a nagybank, ahol beszédet mond Csányi Sándor, a bankcsoport elnök-vezérigazgatója. A részvénypiaci folyamatokkal kiemelten foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×