eur:
393.19
usd:
366.75
bux:
66831.15
2024. április 25. csütörtök Márk

Agyműtét koponyafelnyitás nélkül Debrecenben

Koponyafelnyitás nélküli agyműtétek elvégzését teszi lehetővé az a sugársebészeti eszköz, amelyet a Debreceni Egyetemen helyeztek üzembe. A Gamma Sugársebészeti Központ és Debreceni Idegsebészeti Klinika igazgatója elmondta: a központban Európa legmodernebb sugársebészeti berendezésével altatás nélkül lehet agyműtéteket végezni, nincs szükség drága antibiotikumos kezelésekre, és a beteg még aznap távozhat.

A módszer segítségével ugyanolyan hatékonysággal gyógyíthatók bizonyos betegségek, mint ha az orvos szikével végezné a beavatkozást: a gammasugarat koncentráltan a daganatba irányítják, ez pedig olyan hatást vált ki, mintha a tumort kivennék onnan - mondta az InfoRádiónak a Gamma Sugársebészeti Központ és a Debreceni Idegsebészeti Klinika vezetője.

Bognár László hozzátette: a gammasugár-sebészeti eszközzel megállítható a daganat növekedése, amely később akár el is tűnhet.

A több irányból érkező sugarakat a daganat belsejébe vezetik. Itt a sugarak metszéspontjában, azaz az izocentrumban nagy a sugárdózis, az átmenő sugárzás azonban meglehetősen kicsi, így a beteg szervezete más módon nem károsodik, nem hullik ki például a haja - magyarázta az eljárást a professzor.

Az eszköz bizonyos érrendellenességek kezelésében is használható, és meglehetősen költséghatékony, bár beszerzése és kiépítése 750 millió forintba került.

Kevesebb kockázat

A készülék segítségével olyan daganatok is kezelhetővé válnak, amelyeket korábban nagy kockázatú, a koponya felnyitásával járó műtétekkel lehetett csak eltávolítani. Ezek után hosszú ápolási időszak következett, amelyek során a betegek sok gyógyszert kaptak - közölte a Debreceni Idegsebészeti Klinika igazgatója.

Ezentúl az ilyen beavatkozásokat egy nap alatt el lehet végezni és nincs mellékhatása a beteg számára - mondta Bognár László.

Az eszközt átadták, hamarosan megkezdődik annak tesztelése, és valószínűleg már a következő hónapban kezelik az első beteget is - fűzte hozzá a professzor.

Hanganyag: Torda Júlia

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Elemző: az ellenzék erőre kapott, és kezdi elhinni, hogy nem legyőzhetetlen Erdogan

Elemző: az ellenzék erőre kapott, és kezdi elhinni, hogy nem legyőzhetetlen Erdogan

Recep Tayyip Erdogan pártjának veresége a helyhatósági választásokon elsősorban a rossz török gazdasági helyzet következménye – mondta az InfoRádióban a Nemzeti Közszolgálati Egyetem John Lukács Intézetének tudományos munkatársa. Pénzváltó Nikolett arról is beszélt, hogy az ellenzék jelentős visszaigazolást kapott arra, hogy lehet esélye a győzelemre a következő államfőválasztáson.

Sz. Bíró Zoltán az Arénában: nagy fordulatot nem hoz a háborúban az újabb amerikai támogatás

Putyin valódi támogatottságáról, az orosz közvélekedésről, a volt Szovjetunió újraéledésének lehetőségéről, az egykoron abban részes országok nyelvi és vallási különbözőségéről, illetve a háború kimeneteléről, az amerikai támogatásról is beszélt Sz. Bíró Zoltán történész, Oroszország-szakértő az InfoRádió Aréna című műsorában.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.25. csütörtök, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
Elérte az MNB, hogy módosuljanak a gyorskölcsönök feltételei

Elérte az MNB, hogy módosuljanak a gyorskölcsönök feltételei

Az MNB két gyorskölcsönző intézmény több, aggályosnak ítélt általános szerződési feltételeit módosíttatta az érintett piaci szereplőkkel együttműködve, ezt megelőzően pedig biztosítási termékek ÁSZF-jeit tette egyértelműbbé a fogyasztók számára. A hatékony „puha” felügyelési eszközök és az intézmények fogyasztóbarát hozzáállása miatt nem volt szükség közérdekű keresetek indítására a tisztességtelen feltételek módosítása érdekében - közölte a felügyelet.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×