eur:
390.25
usd:
364.32
bux:
0
2024. május 2. csütörtök Zsigmond

Egészségesebb lesz a gyerek, ha várnak a köldökzsinór elvágásával

Jelentősen javítja a baba majdani egészségi állapotát, ha legalább két percet várnak a köldökzsinór elvágásával - derült ki egy friss kutatásból, amelyet 1900 újszülöttöt végeztek el. A két perces késés felével csökkenti a vérszegénység és harmadával a vashiány kialakulását.

Nagy-Britanniában azonnal elvágják a legtöbb baba köldökzsinórját, az anyáknak csupán 10-20 százaléka kéri, hogy várjanak ezzel néhány percet.

Pedig ez kimondottan jót tenne a babáknak - derült ki abból a kutatásból, amelynek eredményeiről az amerikai orvosszövetség szaklapjában számoltak be kanadai kutatók.

Ha két percet várnak a köldökzsinór elvágásával, az hosszú távon is csökkenti a vérszegénység és a vashiány kialakulását, baba vértömege ugyanis ennyi idő alatt 30 százalékkal is nőhet. A placentában lévő vér ugyanis az újszülött ereibe áramlik.

A köldökzsinór elvágásának késleltetése egyetlen hátránnyal járhat: megsokszorozódhat a vörösvérsejtek száma - ez azonban nem veszélyes a baba egészsége szempontjából.

A felfedezés különösen a fejlődő országokban élők számára fontos, ahol nagyon sok gyermeket veszélyeztet a vérszegénység.

Címlapról ajánljuk

Dobrev Klára a Ligetben: "fogd be a szádat, magyar dolgozó, mert különben kirúgunk, ezt üzeni Orbán Viktor kormánya"

Európai fizetéseket, európai nyugdíjat, európai egészségügyet, európai béreket sürgetett a Demokratikus Koalíció, az MSZP és a Párbeszéd európai parlamenti (EP-) listavezetője szerdán Budapesten. Dobrev Klára közölte, erős Európát akar, amely minden magyarra tud vigyázni, akkor is, ha a kormánnyal szemben kell megvédenie őket.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.02. csütörtök, 18:00
Könnyid László
a Magyar Turisztikai Ügynökség főigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×