eur:
389.29
usd:
362.99
bux:
68123.99
2024. május 3. péntek Irma, Tímea

Nemcsak enni, adakozni is szeretnek a nők

Az evéshez hasonló örömérzetet élnek át a nők, amikor jótékony célra ajánlanak fel pénzt - állapították meg amerikai kutatók. A tudósok MRI-vel vizsgálták kísérleti páciensek agyát, akik egy monitoron internetes pénzátutalási megbízások teljesülését követték nyomon.

Az átutalások közül az egyik az adó befizetését jelezte, míg a másikkal önkéntesen küldhettek száz dollárt egy rászorulók élelmezését segítő alapítványnak.

Amikor ezt tették, a nők mélyen fekvő agyterületei aktívvá váltak - ugyanezek a területek aktivizálódnak, amikor az ember édességet vagy a kedvenc ételét fogyasztja el.

Az idegsejtek úgynevezett tüzelése sokkal erőteljesebb volt, amikor a páciensek önkéntesen küldtek pénzt az alapítványnak. Ugyan az adó befizetésénél is megfigyelhető volt az aktivitás, de csak sokkal szerényebb mértékben.

A kutatást végző Oregoni Egyetem pszichológusa szerint az eredmények arra utalnak, hogy az altruizmus, az emberek önzetlen segítése igenis létezik, és neurobiológiai alapjai vannak.

"Egyes emberek azt mondják, hogy ők szívesen fizetnek adót, ha azt értelmes és jó célra fordítják. Most láthattuk, hogy a kijelentés mérhető agyi folyamatokon alapszik" - jelentette ki Ulrich Mayr.

Altruisták és egoisták

A Science magazinban ismertetett kutatásban 19 nő vett részt, akik 100 dollárt utalhattak át számítógépen, miközben mágneses rezonanciás képalkotó berendezéssel figyelték az agyműködésüket.

A nők anonimitásban vettek részt a kísérletben, és nem tudták, hogy a többiek mit csinálnak, így nem játszhatott szerepet a viselkedésben, hogy a róluk kialakult kép kedvezően változik, ha adakoznak.

A kísérletet nyomon követő egyik közgazdász az eredmények kapcsán kiemelte: meglepő számára, hogy az ember mintegy megjutalmazza magát, amikor pénzről mond le. Az idegsejtek tüzelése, ezzel együtt az örömérzés is sokkal erőteljesebb, ha a pénzköltés önkéntes.

Ez nagyon meglepő, de örömteli felfedezés - tette hozzá William Harbaugh.

A kísérletben résztvevők persze nem egyformán reagáltak. Nagy vonalakban elmondható, hogy azok az altruisták, akiknél az adakozáskor volt nagyobb az agyi aktivitás, akiknél pedig a pénz megtartásakor jelentkezett intenzívebb agyi tevékenység, egoistáknak nevezhetők.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.03. péntek, 18:00
Bakondi György
a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója, a Stratégiai Tanácsadó Testület tagja
Szép pluszban zárt Amerika

Szép pluszban zárt Amerika

Vegyes mozgásokat láttunk ma a nemzetközi részvénypiacokon, Európában a befektetők a Fed tegnapi üzeneteit emésztették, miközben tovább dübörgött a gyorsjelentési szezon is, például Európa legnagyobb cége, a gyógyszergyártó Novo Nordisk, valamint a Shell is ma jelentett - mindkét cég megverte az elemzői profitvárakozásokat. A vezető amerikai indexek egy százalék körüli pluszban fejezték be a napot. Ezzel a mai napi izgalmaknak még nincs vége, hiszen az amerikai zárás után jelent majd az Apple is, amely jelenleg a világ második legértékesebb cége a Microsoft után.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×