eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 27. szombat Zita

Remény az aggódó szülőknek - túlbecsülték a bölcsőhalál veszélyét

Ha az első gyerek bölcsőhalál következtében vesztette életét, a másodikat kevésbé fenyegeti ugyanez a veszélyt, mint korábban gondolták - derült ki egy friss vizsgálatból. Az eredmény várhatóan éles vitát vált majd ki a kutatók között.

Brit kutatók nyolc olyan tanulmányt néztek át, amely az elmúlt négy évtizedben készült, és arra a következtetésre jutott, hogy az első gyerek halála után a másodikat is fenyegeti a bölcsőhalál.

Arra a következtetésre jutottak, hogy a korábbi eredmények hamisak: nem okolható a bölcsőhalál annyi csecsemő haláláért, mint gondolták. Sok esetben ugyanis elmaradt a boncolás, nem vizsgálták, hogy nem történt-e gyilkosság, illetve azt sem, nem öröklött kór okozta-e a baba halálát.

"Valószínűnek tűnik, hogy néhány esetben emberölés történt" - vonta le a következtetést a jelentés egyik szerzője. "Ezért szeretném tudatosítani a szülőkkel, akik elvesztették első gyermeküket, hogy a másodikat nem fenyegeti jelentős veszély" - tette hozzá Christopher Bacon.

Sok anya ellen azért ejtették a gyilkosság vádját, mert a bíróság bizonyítottnak vélte, hogy ha az első gyermek bölcsőhalálban hunyt el, valószínűleg ugyanez okolható a második váratlan és megmagyarázhatatlan halálért is.

A brit orvosi szaklap tavaly egyenesen azt állította, hogy ha ugyanabban a családban két baba hal meg, 90 százalékban "természetes", hogy a másodikét is bölcsőhalál okozza.

Nagy-Britanniában 1991 óta drasztikusan, 75 százalékkal csökkent a bölcsőhalálok száma, de még így is hetente hét baba halálát okozza. Két gyerek ugyanakkor nagyon ritkán veszíti az életét egy családon belül emiatt.

Címlapról ajánljuk
Meglepően sok gyógyszerfüggő van Csehországban, rengeteg a depressziós gyerek is

Meglepően sok gyógyszerfüggő van Csehországban, rengeteg a depressziós gyerek is

Meghaladja az egymilliót a gyógyszerfüggők száma Csehországban. Legtöbbször egyszerűen beszerezhető, legális gyógyszerek, fájdalomcsillapítók, altatók, szorongásra és depresszióra alkalmazott tabletták okoznak függőséget. Az állam tud a problémáról, mégsem tesz ellene – állítja a Kábítószer-fogyasztást és Függőségeket Vizsgáló Nemzeti Központ.

Versenyfutás az idővel: hat napja semmi nyoma az eltűnt autista német kisfiúnak

A hét eleje a különböző mentőszolgálatok több száz tagja keresi a hétfő este az alsó--szászországi Bremervördében eltűnt hatéves kisfiút. A rendkívüli erőkkel l folyó kutatást nehezíti, hogy a hatéves Arian autista. Ez az oka annak, hogy a felkutatására a hatóságok a legkülönbözőbb eszközöket vetik be, és az autizmus szakértőivel is konzultálnak. Szombat délutánig azonban még semmi eredmény nélkül, de nem adták fel a reményt.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×