eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 27. szombat Zita

Nem rongálódott meg az indításkor az Atlantis hővédő pajzsa

Nem rongálódott meg az indításkor az Atlantis űrrepülőgép hővédő pajzsa - közölte szombaton John Shannon, az amerikai űrkutatási hivatal, a NASA repülési igazgatója a houstoni irányító központban.

Az űrsikló legénysége a szombati nap nagy részét a hővédő-csempék vizsgálatával töltötte, miután egy mintegy 10 centiméteres repedést fedeztek fel a szigetelőhab-rétegen. Robotkar segítségével vizsgálták meg az Atlantis bal oldalán lévő repedést.

A repedés a szigetelő habréteg szokatlan gyűrődésének a következménye, nem törmelék ütötte - mondta Lynette Madison, a NASA szóvivője.

Hozzátette, hogy a légkörbe való visszatéréskor az űrrepülőgép ezen része 371 Celsius-foknál magasabb hőmérsékletnek nincs kitéve, ez nem az olyan rész, amely a NASA szerint végzetes problémát okozhat. A mérnökök ugyanakkor fényképek segítségével háromdimenziós modellt készítettek a repedésről.

"Nem hiszik, hogy nagy aggodalomra adna okot" - tette hozzá a szóvivő.

A Columbia űrrepülőgép 2003-as szerencsétlenségét az okozta, hogy egy indításkor levált szigetelőfoszlány az űrsikló szárnyának ütközve megrongálta a hővédő-pajzsot, és a gép a légkörbe való visszatéréskor túlhevült, felrobbant, mind a hét asztronauta halálát okozva.

Az Atlantis fedélzetén hét amerikai űrhajóssal várhatóan vasárnap közép-európai idő szerint 21.38-kor kapcsolódik a Nemzetközi Űrállomáshoz (ISS).

Címlapról ajánljuk
Meglepően sok gyógyszerfüggő van Csehországban, rengeteg a depressziós gyerek is

Meglepően sok gyógyszerfüggő van Csehországban, rengeteg a depressziós gyerek is

Meghaladja az egymilliót a gyógyszerfüggők száma Csehországban. Legtöbbször egyszerűen beszerezhető, legális gyógyszerek, fájdalomcsillapítók, altatók, szorongásra és depresszióra alkalmazott tabletták okoznak függőséget. Az állam tud a problémáról, mégsem tesz ellene – állítja a Kábítószer-fogyasztást és Függőségeket Vizsgáló Nemzeti Központ.

Versenyfutás az idővel: hat napja semmi nyoma az eltűnt autista német kisfiúnak

A hét eleje a különböző mentőszolgálatok több száz tagja keresi a hétfő este az alsó--szászországi Bremervördében eltűnt hatéves kisfiút. A rendkívüli erőkkel l folyó kutatást nehezíti, hogy a hatéves Arian autista. Ez az oka annak, hogy a felkutatására a hatóságok a legkülönbözőbb eszközöket vetik be, és az autizmus szakértőivel is konzultálnak. Szombat délutánig azonban még semmi eredmény nélkül, de nem adták fel a reményt.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×