eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 28. vasárnap Valéria

Vezeték nélkül jön az áram

Néhány éven belül már csak a múlt emlékei lesznek a dugaszok és vezetékek, tudósoknak ugyanis sikerült megoldaniuk az áramtovábbítást pusztán rezonancia segítségével.

A Massachusettsi Technológiai Intézet tudóscsapatának sikerült vezeték nélkül elektromos áramot juttatni egy izzóhoz pusztán réztekercsek segítségével.

A 60 wattos villanykörte több mint két méterre az áramforrástól kezdett világítani.

A kutatók évek óta tudják, hogy az elektromosságot vezeték nélkül is el lehet juttatni a forrástól a fogyasztóhoz, de ennek hatékony, gyakorlatban is alkalmazható módszerét eddig nem sikerült kifejleszteni.

A kutatócsoport egyik tagja, Marin Soljacic elmondta: a rezonanciát használták az energia "szállítására", hiszen az elektromosság is eljuttatható egy tárgytól egy másikig, ha mindkettő ugyanazon a frekvencián rezeg.

A tudósok szerint három-öt éven belül megkezdődhet egy olyan rendszer kifejlesztése, amelynek segítségével vezeték nélkül lesznek feltölthetők például a hordozható számítógépek és a mobiltelefonok.

Az is elképzelhető, hogy hamarosan sok eszköz használatához már nem lesz szükség elemekre, így ezek környezetszennyező hatása is kisebb lesz.

Az első kísérletek során a fogyasztóhoz juttatott energia 45 százaléka elveszett, így Soljacic professzor szerint még sokat kell dolgozni a koncepción, emellett csökkenteni kell a jelenleg használt, valamivel több mint hatvan centiméter hosszú réztekercsek méretét is.

A tudós azért kezdett foglalkozni a kérdéssel, mert rendkívül bosszantónak találta, hogy kikapcsolt a mobiltelefonja, ha elfelejtette feltölteni.

Címlapról ajánljuk

Meglepő eredményei lettek a nagy légkonditesztnek

A Tudatos Vásárlók Egyesülete nemzetközi együttműködésben 57, Magyarországon is megvásárolható klímaberendezést tesztelt. Az eredményekről Dénes Júlia, az egyesület munkatársa beszélt az InfoRádióban.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×