eur:
389.49
usd:
361.89
bux:
68002.24
2024. május 5. vasárnap Adrián, Györgyi

Mint a filmekben: felélesztik a gyilkost

A madárinfluenza elleni védekezés részeként londoni, norvégiai és hongkongi kutatók vizsgálatokat végeznek az 1918-as spanyolnátha járványban elhunytak megfagyott vagy légmentes ólomkoporsókba zárt maradványain. A génsebészeti módszerekkel újraépített spanyolnátha vírus elemzése lehet ugyanis a kulcsa egy jövőbéli madárinfluenza járvány elleni oltás kifejlesztésének.

Nagy Károly professzor, az Orvosi Mikrobiológiai Intézet igazgatója az InfoRádióban elmondta: a spanyolnátha, azaz a H1N1-es influenza vírus okozta eddig a legtöbb halálesetet.

Azzal, hogy az elhunytak holttestéből kinyerik, és pontos meghatározást adnak a vírusról, a betegségokozó képességét is fel tudják térképezni a kutatók.

Bár a madárinfluenza egy másik vírustörzshöz tartozik, és ez az eddigi adatok szerint főleg a felső légutat támadja meg, míg a spanyolnátha az alsó légútra volt veszélyes, elképzelhető, hogy a madárinfluenza az emberi szervezetben egy már meglévő vírussal keveredve olyanná alakul át, amely emberek nagy tömegét lesz képes megfertőzni.

A professzor azt mondta: ezt nem szabad megvárni, és minden lehetséges utat meg kell próbálni ahhoz, hogy ez megelőzhető legyen.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Sós Csaba: itt még komoly ütközések lesznek

Sós Csaba: itt még komoly ütközések lesznek

Még bő 50 napig szerezhetnek indulási jogot az úszók a párizsi olimpiára. Sós Csaba szövetségi kapitány több számban is nagy csatát vár a lehetséges magyar indulók között, ugyanis számonként és nemzetenként legfeljebb ketten indulhatnak az olimpián. Arról is beszélt, hogy a 15 éves Jackl Vivien nemzetközi szintű klasszis lesz a következő időszakban.

Lehet, hogy most a britek átléptek egy határt

Kijev nyugati szövetségesei eddig megtiltották az ukrán erőknek, hogy a nyugatról szállított fegyvereket Oroszországon belüli helyszínek ellen használják
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×