eur:
392.98
usd:
366.36
bux:
0
2024. április 26. péntek Ervin

Megfordíthatatlan a klímaváltozás folyamata?

Lehet, hogy az egész 21. századra szükség lesz, hogy a széndioxid-kibocsátás folyamata megálljon, és közben súlyos helyi gondokkal kell megküzdeni - mondta el az InfoRádiónak a 75. születésnapját ünneplő Láng István akadémikus, a hazai klímastratégiát előkészítő bizottság vezetője. A professzor szerint a globális felmelegedés folyamatának csak a csökkentése lehetséges, a megfordítása nem.

Eltérően értékelték a levegő szén-dioxid tartalma és a Föld átlagos hőmérséklete emelkedésének magyarázatát a tudósok - tudatta Láng István akadémikus. A klímakutató hangsúlyozta: az első ENSZ-jelentéshez képest a legutóbbi már 90 százalékos valószínűséggel állította, hogy ezt a két folyamatot az emberi tevékenység okozza

Az akadémikus leszögezte: szkeptikus a klímaváltozással kapcsolatban, és úgy véli, a folyamatot az emberiség nem tudja megfordítani, csak a romlás sebességének csökkentésére lehet számítani. A gazdasági ellenérdekek mellett a társadalom részéről tapasztalható kényelem és megszokotthoz való ragaszkodás is nehezíti a helyzetet.

Lehet, hogy az egész 21. századra szükség lesz, hogy a széndioxid-kibocsátás folyamata megálljon - emelte ki Láng István. Hozzátette: a túléléssel nem lesz gond, de lokális problémákkal, például tömeges migrációval és a tengerszint emelkedésével komolyan számolni kell.

A klímakutató hangsúlyozta, hogy Magyarországon nem csak a kibocsátás csökkentésével, hanem az esetleges károkkal és a védekezéssel is foglalkozni kellene.

Láng Istvánnal hosszabb beszélgetést hallhatnak a Zöldjelző című magazinban péntek este az InfoRáióban.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Bóka János az Arénában: igazodás vagy újraegyesítés, ez az unió nagy kérdése

Mi az Európai Uniót egy szerződéses alapokon nyugvó szabályrendszerre épülő együttműködésnek tekintjük, ebbe az állandó közös hitelfelvétel, a közös eladósodás, a fiskális föderalizmus nem fér bele – mondta Bóka János az InfoRádió Aréna című műsorában. Az európai uniós ügyekért felelős miniszter beszélt az EP-választás tétéjéről, az unió jövőjéről és az EU-tagság húszéves mérlegéről is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.26. péntek, 18:00
Balczó Barnabás
a Magyar Posta vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×