eur:
394.12
usd:
370.25
bux:
0
2024. április 19. péntek Emma

Az idei volt a legenyhébb tél száznegyven év óta Svájcban

Az idei volt a legenyhébb tél Svájcban azóta, hogy több mint száznegyven évvel ezelőtt megkezdték az időjárási adatok feljegyzését.

Az átlaghőmérséklet 3 fokkal volt magasabb ezen a télen az alpesi köztársaság területén az 1961 és 1990 közötti referencia időszakban mért értékekhez képest - olvasható a svájci meteorológiai szolgálat honlapján.

Svájcban, amelynek festői, hófödte hegyvonulatai telente síelők tízezreit vonzzák, folyamatosan emelkedik a középhőmérséklet az 1970-es évek közepe óta - áll a világhálóra szombaton felkerült szakértői jelentésben.

Az általános fölmelegedés leginkább az alacsonyan fekvő térségeket érinti, amilyen az ország pénzügyi fővárosa, Zürich is, ahol egész télen eddig mindössze két napon át havazott.

A Németországgal és Franciaországgal határos Bázelben 5 fok volt a középhőmérséklet: ez volt a valaha mért legmagasabb téli átlaghőmérséklet az időjárási adatok rögzítésének kezdete, 1864-65 óta.

A dokumentum szerint a jelenség "megfelel azoknak az előrejelzéseknek, amelyek az emberi tevékenység által előidézett, üvegházhatást okozó gázok éghajlatra gyakorolt hatását számításba vevő globális klímaváltozási modellekben szerepelnek".

A szokatlanul enyhe télről szóló meteorológiai jelentés egy hónappal azután látott napvilágot, hogy a zürichi egyetem szakértői arra figyelmeztettek: 2050-re teljesen elolvadhatnak a gleccserek az Alpokban.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×