eur:
394.96
usd:
371.6
bux:
66421.22
2024. április 16. kedd Csongor

Minden idők legmelegebb éve lesz az idei

A 2007-es lehet az eddigi legmelegebb a Földön, a hőmérséklet emelkedését a káros gázok és az El Niño-effektus hatására a brit meteorológiai intézet szerint.

A brit hivatal szerint 60 százalék az esély arra, hogy idei átlaghőmérséklet magasabb lesz az eddig mért 1998-as rekordnál. A dokumentumból az is kiderül, hogy a tavalyi volt a hatodik legmelegebb év a Földön.

Idén valószínűleg 0,54 Celsius fokkal lesz melegebb a hosszú távon mért átlagos 14 foknál. Kate Hopkins, a brit meteorológiai intézet munkatársa szerint az adatok arra figyelmeztetnek, hogy valóban klímaváltozás megy végbe a világban.

Az ENSZ időjárás-ügynöksége szerint bolygónkon a 150 évre visszamenőleg mért tíz legmelegebb év mindegyikét 1994 után regisztrálták.

Az El Niño-hatás


A brit intézet két időjárási összetevőt vizsgált meg előrejelzésében: az üvegházhatást kiváltó gázokat, másrészt az El Niño-effektust. A tudósok szerint ez utóbbi van a legnagyobb hatással a Föld éghajlatának változékonyságára.

A különleges meteorológiai jelenség, az El Niño Dél-Amerika partjainál jön létre, érkezését a szokatlanul meleg tengeráramlatok jelzik. Amennyiben idén valóban melegebb lesz, mint eddig bármikor, az a tudósok szerint nagyban ennek a jelenségnek lesz köszönhető.

A szakértők nagy része egyetért abban, hogy klímaváltozás megy végbe a Földön, amelynek oka elsősorban a hatalmas mennyiségű szén-dioxid kibocsátása a szerves üzemanyagok égetése következtében.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.16. kedd, 18:00
Kaiser Ferenc
a Nemzeti Közszolgálati Egyetem docense
Nagy esésben az OTP

Nagy esésben az OTP

A tegnapi meredek amerikai lefordulást követően a rossz hangulat átragadt Európára is, nagy esést láthatunk ma a kontinens piacain, ebben a kedvezőtlen nemzetközi miliőben a magyar tőzsde is lefordult. A hangulatot esetlegesen befolyásoló adatok érkeznek majd a nap folyamán, az Egyesült Államokból lakáspiaci adatok és ipari statisztikák érkeznek, de a fontkitettséggel bírók számára érdekes lehet a brit munkaerőpiaci adat is. Részvénypiaci témákkal kiemelten foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes. Regisztráció és jelentkezés itt.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×