eur:
393.96
usd:
369.63
bux:
65811.61
2024. április 23. kedd Béla

Gyógyszeres kezelés mellékhatás nélkül

Ma már a tudomány lehetővé teszi azt, hogy genetikai megfigyelések alapján előre látható legyen, melyik beteg hogyan reagál egy adott gyógyszerre, még mielőtt annak mellékhatásai lennének - erről beszélt a hétvégén kezdődő Immungenomikai Világkongresszus elnöke.

Falus András immunológus egyetemi tanár az InfoRádióban azt mondta: napjainkban a biológiai kutatás legfontosabb kérdése, hogy miként hasznosítható az informatika. Mint mondta, a gének működése is egy informatikai forrást jelent.

Az informatika segítségével egységesen kezelhetők azok az információk, amelyet például az orvosok adnak az egyes betegeikről, a genetikai adatbankoktól nyert információk, valamint a szakirodalom által összegyűjtött adatok.

Mint mondta, rengeteg információt adott, amikor angliai orvosok csaknem 1000 asztmás gyermek nukleinsavjának adatait bocsátották a kutatók rendelkezésére.

Falus András elmondta: ma már szinte minden leukémiás gyermeket meg tudnak gyógyítani. Néhány év múlva azonban a gyógyultaknál más- és veseproblémák jelentkeznek, a kezelésnél használt készítmények ugyanis ezzel a mellékhatással járnak.

Az előzetes genetikai vizsgálatok segítségével azonban ki tudják deríteni, melyek azok a gyógyszer-kombinációk, amelyeknek nincs mellékhatása.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.23. kedd, 18:00
Sz. Bíró Zoltán
történész, Oroszország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×