eur:
393.65
usd:
369.32
bux:
65754.11
2024. április 23. kedd Béla

Az emberi gének "sajtóhibáit" vizsgálják

Az emberi génállomány feltérképezését és az egyes géncsoportok egyidejű működésének felmérését teszi lehetővé az a két géntechnológiai laboratórium, amely most kezdte meg működését a Semmelweis Egyetemen - mondta az InfoRádióban Falus András immunológus professzor, a Semmelweis Egyetem kutatója.

Az egyik laboratórium a DNS-ben lévő variációkat vizsgálja, ez olyan, mintha egy könyvben az összes sajtóhibát egyszerre tudnánk értékelni - érzékeltette a berendezés fontosságát az akadémikus.

Falus András a hasonlatot folytatva hozzátette: az emberi genom 3,2 milliárd "betűből" áll, és legalább 20 millió "betűhiba", azaz pontmutáció van benne.

A genetikai tulajdonságok együttes vizsgálata megjósolhatja például egy gyógyszerre való egyéni reakciót - hangsúlyozta az egyetemi kutató.

A rendszer naponta 2-3 millió ilyen vizsgálatot képes végezni.

Az immunológus professzor közölte: a másik laboratórium a gének "megszólalását" vizsgálja, azt, hogy a 25-30 ezer gén milyen mintázatban működik egyszerre, egy beteg vagy éppen egy egészséges sejtben.

Falus András elmondta azt is, hogy a Semmelweis Egyetem több más intézménnyel együtt a VII-VIII. kerületben létrehoz egy olyan kutatóközpontot, ahol szabadalmak születhetnek, kutatók új eljárásokat dolgozhatnak ki.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.23. kedd, 18:00
Sz. Bíró Zoltán
történész, Oroszország-szakértő
Nagyon lassan gyógyulnak a költségvetés fájdalmas sebei

Nagyon lassan gyógyulnak a költségvetés fájdalmas sebei

Az év első három hónapjában az áfabevételek még mindig gyengén muzsikálnak, a kamatkiadások mindenre rátelepednek, a közösségi közlekedésre most kirívóan többet költ az állam, viszont a rezsivédelmi kiadások visszafogottabbak. Ezt lehet kiolvasni az államháztartás idei első negyedéves részletes folyamataiból, ami tulajdonképpen nem hozott nagy meglepetéseket, hiszen a magyar gazdaság tavalyi recesszióból történő kilábalása is lényegesen lassabb, mint korábban várták.

EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 23. 09:18
×
×
×
×