INFORÁDIÓ
2021. június 22. kedd
Paulina

Cápákkal akarnak kémkedni az amerikaiak

Infostart

Az Egyesült Államok hadseregének tudósai olyan elektronikus agyi implantátumot fejlesztenek, amelynek segítségével távirányítású víz alatti kémekké, vagy akár fegyverekké is változtathatják a cápákat.

A Pentagon által finanszírozott kutatócsoport azt reméli, hogy az agyba beültetett implantátum segítségével irányítani tudják majd a ragadozókat, és meg is tudják majd fejteni, mit érzékelnek. Így alkalmasak lennének a cápák például tengeri járművek követésére.

Bár a hidegháború idején mindkét oldal idomított delfineket és gyilkos bálnákat félkatonai feladatokra, ez a mostani valószínűleg az első alkalom, hogy a hadsereg ennyire komolyan veszi az állatokban rejlő lehetőségeket.

A cápák ugyanis rendkívül csendesen mozognak a víz alatt, érzékelik a legfinomabb elektromos tereket, és követni tudják a vegyi anyagok nyomait is - írja a New Scientist.

A kutatásnak persze nem csupán a katonai felhasználás a célja. A tudósok azt várják, hogy a cápák agyába ültetett implantátumok segítenek jobban megérteni az állatok és környezetük közötti kapcsolatot, és előrelendítik majd az emberi bénulás legyőzésére irányuló kutatásokat is.

A címlapról ajánljuk

×

Iratkozzon fel hírlevelünkre

és nem marad le az Infostart legfontosabb híreiről.
FELIRATKOZOM
×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

Médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Médiatanács Támogatási Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018