INFORÁDIÓ 

2018. március 20. kedd
Klaudia

Cápákkal akarnak kémkedni az amerikaiak

Infostart / InfoRádió
Az Egyesült Államok hadseregének tudósai olyan elektronikus agyi implantátumot fejlesztenek, amelynek segítségével távirányítású víz alatti kémekké, vagy akár fegyverekké is változtathatják a cápákat.

A Pentagon által finanszírozott kutatócsoport azt reméli, hogy az agyba beültetett implantátum segítségével irányítani tudják majd a ragadozókat, és meg is tudják majd fejteni, mit érzékelnek. Így alkalmasak lennének a cápák például tengeri járművek követésére.

Bár a hidegháború idején mindkét oldal idomított delfineket és gyilkos bálnákat félkatonai feladatokra, ez a mostani valószínűleg az első alkalom, hogy a hadsereg ennyire komolyan veszi az állatokban rejlő lehetőségeket.

A cápák ugyanis rendkívül csendesen mozognak a víz alatt, érzékelik a legfinomabb elektromos tereket, és követni tudják a vegyi anyagok nyomait is - írja a New Scientist.

A kutatásnak persze nem csupán a katonai felhasználás a célja. A tudósok azt várják, hogy a cápák agyába ültetett implantátumok segítenek jobban megérteni az állatok és környezetük közötti kapcsolatot, és előrelendítik majd az emberi bénulás legyőzésére irányuló kutatásokat is.

A címlapról ajánljuk