INFORÁDIÓ
2021. június 13. vasárnap
Anett, Antal

Jósolja meg a saját emlékeit!

Infostart

Tudósok szerint meg lehet jósolni, hogy mennyire jól emlékszik majd valamire az ember, mielőtt még az esemény megtörtént volna. Meghatározó ugyanis az emlékképződésnél az, hogy az esemény előtti másodpercekben éppen mennyire aktív az agy.

Korábban a szakemberek úgy gondolták, elsősorban attól függ, mennyire jól emlékszünk valamire, hogy közvetlenül az esemény megtörténte után mekkora az agyi aktivitás.

A University College London kutatói azonban egy kísérlet során megállapították, hogy inkább az eseményt megelőző másodpercek a meghatározóak.

A kutatócsoport az önkéntes kísérleti alanyoknak egy-egy tárgyat mutatott. Pár pillanattal előtte azonban valamiféle jelzést is kaptak az emberek arra nézve, hogy hogyan interpretálják amit majd látnak, milyen formát ölt majd a tárgy, vagy például szavak esetében milyen lesz a betűk elrendezése.

Kulcs: az elektromos aktivitás

A teszt alatt végig mérték az alanyok elektromos agyi aktivitását, ami azt mutatta, hogy az agyi aktivitás a jelzés után és a tárgy vagy szó bemutatása előtt más volt. Ez a különbség pedig szoros összefüggést mutatott azzal, hogy később mennyire emlékezett a bemutatott tárgyra, vagy szóra az illető.

Ha az elektromos aktivitás magas maradt az agyban a tárgy bemutatása előtt, akkor a kísérleti alany nagy valószínűséggel emlékezett rá még 50 perccel és egy sor másik teszttel később is, annak ellenére, hogy nem kellett megjegyeznie a dolgot. Ha a feszültség alacsonyabb volt, az alany kevésbé jól emlékezett.

"Sajnos a kísérlet még nem tart ott, hogy tudjuk: az agy mely részei vesznek részt ebben az előkészítésben, és hogy a kutatás eredményei végül segítséget nyújthatnak-e a memóriagondokkal küzdő embereknek " - mondta Leun Otten vezető kutató.

A címlapról ajánljuk

×

Iratkozzon fel hírlevelünkre

és nem marad le az Infostart legfontosabb híreiről.
FELIRATKOZOM
×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

Médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Médiatanács Támogatási Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018