eur:
395.06
usd:
370.8
bux:
65151.91
2024. április 19. péntek Emma

A kismalac és a cukorbetegség

Az újszülött malacok inzulin-termelő sejtjeinek átültetése új módszert jelenthet a cukorbetegség kezelésében, már ha az embereken végzett klinikai próbák hasonló eredménnyel zárulnak, mint a sikeres majom-kísérletek - állítják kanadai és amerikai tudósok.

Két új tengeren túli tanulmány szerint is alkalmasak lehetnek az újszülött malacok hasnyálmirigyéből átültetett inzulin-termelő sejtek az egyes típusú cukorbetegség visszafordítására.

A megfelelő sejtek átültetését az orvostudomány már régóta ígéretes megoldásnak tartotta. Az első, emberi sejtek átültetésével végzett kísérletek egészen 1977-ig nyúlnak vissza.

Bár az eljárás bíztató eredményekkel járt, a lehetőségeket behatárolta, hogy kevés a felhasználható emberi hasnyálmirigy. Nagy-Britanniában például évente csupán 800 donorból kivett sejtek állnak rendelkezésre.

A kutatók azért kezdték el vizsgálni a sertések sejtjeit, mert az állatok az emberi inzulinhoz nagyon hasonló anyagot termelnek. Az esetleges átültetések azonban nemcsak etikai, hanem biztonsági kérdést is felvetnek, hiszen a sertések génjeibe olyan vírusok is kódolva vannak, amelyekről egyelőre nem tudni, milyen hatással lehetnek az emberi szervezetre.

Címlapról ajánljuk
Vitézy Dávid: Gyurcsányozás és Budapest-ellenes minisztérium helyett a város legyen a középpontban!
választás 2024

Vitézy Dávid: Gyurcsányozás és Budapest-ellenes minisztérium helyett a város legyen a középpontban!

101 pontban hirdette meg főpolgármesteri választási programját. Sokkal több van szerinte Budapestben, ráadásul a külső kerületeket is magára hagyta a várospolitika, pedig ott lakik a budapestiek háromnegyede - mondta programadó-kampánynyitó rendezvényén Vitézy Dávid, az LMP által támogatott főpolgármester-jelölt. Elege van a "Gyurcsányozásból", és felidézte, mit csinált Karácsony Gergellyel a villamos, illetve a tram-train a 2022-es kampány ellenzéki előválasztásán.
VIDEÓ
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×